НОВИНИ

Реакции за плана на Меркел и Макрон за възстановяване на ЕС

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:18, 19.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Първи реакции спрямо плана за възстановяване на Европейския съюз, който беше представен вчера от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Ръководителят на Европейската централна банка одобри идеята.

В момент, когато икономическите въпроси все повече изместват здравните, лидерите на Франция и Германия представиха план за възстановяване на Евросъюза от коронакризата. Той включва фонд в размер на 500 милиарда евро за предоставяне на безвъзмездни средства вместо заеми.

В интервю за четири европейски издания председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард посочва, че планът предоставя необходимата помощ за най-засегнатите от COVID-19 държави.

Кристин Лагард - председател на ЕЦБ: Френско-германската инициатива е амбициозна, целенасочена и навременна. Тя открива пътя за дългосрочни заеми от Европейската комисия и преди всичко позволява предоставянето на пряка бюджетна помощ на най-тежко засегнатите от кризата страни.

Ръководителите на Италия и Испания приветстваха идеята на Париж и Берлин, определяйки я като стъпка в правилната посока.

Канцлерът на Австрия обаче се обяви против предоставянето на съвместни безвъзмездни средства. Себастиан Курц посочи, че страната му е готова да помогне със заеми. По думите му, тази позиция е била обсъдена с премиерите на Дания, Нидерландия и Швеция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп приема превантивно лекарство срещу COVID-19
Доналд Тръмп приема превантивно лекарство срещу COVID-19
Днес става ясно кога и при какви условия ще отворят детските градини
Днес става ясно кога и при какви условия ще отворят детските градини