НОВИНИ

Родители на хора под запрещение с послание към политиците

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:35, 29.05.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Общество
Слушай новината

Родители, близки и приятели на хора с умствени и психични затруднения от 17 града в страната изпратиха послание към политиците да сложат край на запрещението. Те са обединени от инициативата "Дни на способностите", в които за поредна година искат да покажат на обществото, че живите човешки същества под запрещение са като всички останали.

В момента близо 8000 души стоят затворени в институции с напълно зачеркнати човешки права.

Днес искат да напомнят за онези хиляди затворени зад решетките на институциите, без право да мечтаят, обичат и да се чувстват човешки същества. Архаизъм от 1949 година, запрещението все още е инструмент за злоупотреби.

"Всеки е роден готов най-малкото да обича, да бъде обичан, да бъде уважаван и зачитан като човешко същество и проблемът, който създава запрещението на тези хора дори понякога е много по-голям от самите затруднения и увреждания, които те имат", казва Анна Адамова от Българския център за нестопанско право.

"Искаме мерки за подкрепа, които да помагат на тези хора тогава, когато имат затруднения и това да става по един хуманен и справедлив начин", каза Надя Шабани от Българския център за нестопанско право.

Вместо да бъдат захвърляни като ненужни в институции, те могат да крайно полезни за обществото и семействата си. Но както всички останали и те имат нужда от малко подкрепа. Виктор доказва това всеки ден.

"Преди много време не знам колко - 7 - 8 години работа и се чувствам много полезен и човек да работи е важно да работи, защото е радостно човек да изкара да помага на семейството", казва Виктор Христов.

БНТ: Какво работиш?

"Спешъл олимпикс", казва Виктор.

БНТ: Какво правиш там?

"Сканиране, ходя по министерствата - кодиране и това, което мога да кажа за днешния ден, е, че човек трябва да има право да работи, да участва, да подписва, защото е важно човек да го прави, защото това събитие, което има, нека всеки да се присъедини и да опита хората да имат право да взимат участие във всичко", казва Виктор.

И Алекс е тук, готова да подкрепи другите като нея. Знае какво е да стои сама, изключена от живота навън.

"Ходя в дневния център и след това ходя в кухня "Надежда", чистя и след това също ходя в един офис почиствам там офиса, за да е чисто. Много съм щастлива, много съм щастлива. Откакто е този дневен център с такива добри приятели се запознавам и излизам, че се чувствам енергична и спокойна", казва Алекс.

"И ние, и това, което тук се случва и виждаме колко много хора ни подкрепят, вярваме, че българското общество е готово за тази промяна, просто политиците трябва да ни я дадат", казва Надя Шабани от Българския център за нестопанско право.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вулканът Етна зрелищно изригна в Сицилия (ВИДЕО)
Вулканът Етна зрелищно изригна в Сицилия (ВИДЕО)
32 години от началото на "голямата екскурзия"
32 години от началото на "голямата екскурзия"