НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Политиците трябва да разчетат правилно какво каза народът

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 13.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

На пръв поглед се създава илюзията, че се намираме в тежка политическа ситуация, но аз не мисля така, заяви в "Референдум" Росен Плевнелиев, президент на Република България 2012-2017.

Ние сме на края на един нормален цикъл, при който едно редовно избрано правителство отива към своя логичен край на мандата. Един редовно избран парламент също отива в историята. Намираме се в една стандартна процедура, Конституцията е разписала много ясно ни помага. Аз като държавен глава забелязах, че Конституцията в трудни моменти работи, помага ни да минем по един демократичен начин към един нов етап на развитие в нацията, коментира още Плевнелиев.

"Не считам, че има нещо извънредно. Просто политиците, които днес отговарят за България и за управлението, трябва да разчетат какво каза народа. Първо, според мен трябва да благодарим. Хората излязоха масово да гласуват, въпреки пандемията. Благодарим за това, защото висока гражданска активност в труден момент - това надгражда нашата демокрация. Второ, много млади хора излязоха и гласуваха. Считам, че това е чудесно. След като народът каза тежката си дума и нито една политическа партия не оспори изборния резултат, шест партии отиват в парламента, значи имаме и честни избори. Следователно след като народът е казал тежката си дума, изборите са били честни и почтени, задачата на политиците е да разчетат правилно сигнала и да вървим към повече стабилност и надграждане на институциите и на демокрацията", заяви Росен Плевнелиев.

По думите му, България няма нужда от извънредна нестабилност, която е инжектирана и създадена изкуствено заради амбициите на един или друг политик.

"България има нужда от работещи институции, правителство, парламент, независимо леви, десни, популисти, демократи. Носете си кръста, вземете властта, подобрете, надграждайте, модернизирайте", призова Плевнелиев.

Гледайте дебатите в "Референдум"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда за първи път на финал за Купата на България
Арда за първи път на финал за Купата на България
Валежи и вятър ще понижат температурите
Валежи и вятър ще понижат температурите