НОВИНИ

Радев: Само от правителството зависи икономическата криза да не прерасне в политическа

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
21:51, 14.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Само от правителството зависи икономическата криза да не прерасне в политическа на фона на редица протести", заяви президентът Румен Радев. Държавният глава коментира и повишената цена на газа с 14 на сто с думите, че ценовата политика на "Булгаргаз" е извън икономическата и управленската логика.

Обявеното вчера поскъпване на газа за май от "Булгаргаз" с близо 14% президентът Румен Радев коментира като неразбираема ценова политика.

"Тя е извън икономическата и управленската логика. Да обявяваме прогнозни цени за юни и за юли, а чак в средата на май да става ясно каква е цената за месец май. Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост. Надявам се тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще, а по-ниските цени да бъдат дългосрочна политика", заяви президентът Румен Радев.

Радев не е уведомен от кабинета за договорките за газ с Америка.

"Най-важно е правителството да уведомява българските граждани и българския бизнес, за да има коректна политика, да има предвидимост и хората да калкулират своите разходи", допълни държавният глава.

Според президента Румен Радев все по-честите протести показват задълбочаващо се недоверие към правителството.

"Кризите, в които се намираме, са тежки - тежка икономическа, социална криза, но най-важното е да не се допуска криза на доверие, защото никое правителство не може да води страната в тежки кризи при дефицит на доверие. Тези протести означават, че този дефицит се задълбочава и единственото устойчиво решение е открит, конструктивен диалог, в който да се чуят и уважават мненията на всички страни", заяви Румен Радев.

На въпрос на БНТ дали предстоят предсрочни избори президентът отговори:

"Единствено от политиката на правителството зависи тежките икономическа и социална кризи да не ескалират в политическа", каза още Румен Радев.

Държавният глава коментира това след като даде старт и награди в част от инициатива "Спортувай с президента".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн е шампион в многобоя на държавното по художествена гимнастика
Боряна Калейн е шампион в многобоя на държавното по художествена гимнастика
Ливърпул отново победи Челси след дупзи и грабна и Купата на Англия
Ливърпул отново победи Челси след дупзи и грабна и Купата на Англия