НОВИНИ

Нови експлозии в Киев и Лвов, Русия отправи предупреждение към съюзниците на Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:32, 16.04.2022 (обновена)
5496
Чете се за: 03:42 мин.
Европа
Слушай новината

В Донбас се очаква засилване на офанзивата. Русия официално предупреди съюзниците на Украйна да прекратят доставките на оръжие, ако това не се случи - последствията могат да са "непредвидими".

В интервю за Си Ен Ен президентът Володимир Зеленски каза, че светът трябва да е подготвен за възможността Русия да извърши ядрена атака и че от началото на военните действия са загинали около 3000 украински военни.

Киев се събуди с воя на сирени за въздушна тревога. След минути, кметът на украинската столица - Виталий Кличко, написа, че ударите са нанесени в източната част на града и все още не е ясно дали има жертви. Той прикани жителите на Киев да се съобразяват с предупрежденията за въздушни тревоги, а онези, които са планирали да се завръщат, да го отложат.

Информация за експлозии и в Лвов, който се намира в западната част на Украйна. Кореспондентите на Би Би Си пишат, че не са чули експлозии, но са видели два самолета над града. Губернаторът на областта е бил лаконичен в Телеграм канала си и е съобщил "нашата противовъздушна отбрана работеше".

В поредното си среднощно обръщение Володимир Зеленски каза, че колкото по-бързо Киев получи необходимите оръжия и бъде наложено петролно ембарго на Русия, толкова по-скоро ще има мир.

"Успехът на нашите военни на бойното поле е от огромно значение, с историческа тежест. Но това все още не е достатъчно, за да изчистим земята си от окупаторите. Ще продължаваме да се бием. Санкциите срещу Русия са от огромно значение. Те са икономически болезнени. Но все още недостатъчни, за да оставят руската военна машина без ресурси за действие. Призоваваме за повече и по-тежки санкции. Ето тези два фактора ще определят колко дълго ще продължи войната."

Зеленски добави, че въпросникът за присъединяването на Украйна към Европейския съюз е почти попълнен и скоро ще бъде предаден в Брюксел. При посещението си в Киев, председателят на ЕК - Урсула Фон Дер Лайен каза, че след като бъде получен, документът ще бъде разгледан във възможно най-кратки срокове.

Премиерът Денис Шмигал, заедно с финансовия министър на Украйна и управителя на централната банка на страната, ще посетят Вашингтон по време на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Очаква се акцент в разговорите им да бъде икономическото възстановяване на Украйна.

Потъването на "Москва" - какви са версиите на Русия и Украйна?

Според американски представител Вашингтон смята, че крайцерът "Москва" е поразен от украински ракети и има жертви сред екипажа на кораба. Атаката срещу гордостта на руския флот вероятно е причина за засилените въздушни атаки, коментират експерти.

По данни на ООН повече от 5 милиона украинци са били принудени да напуснат домовете си заради войната.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неманя Матич напуска Манчестър Юнайтед в края на сезона
Неманя Матич напуска Манчестър Юнайтед в края на сезона
Топло за сезона и днес, но с валежи на места
Топло за сезона и днес, но с валежи на места