НОВИНИ

Руски оръжия може да са причина за загадъчния "Хавански синдром"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:32, 01.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Мистериозните здравни проблеми, под името "Хавански синдром", от който страдат от години десетки американски дипломати, са свързани с действията на една от руските специални служби. Това твърди международно журналистическо разследване, публикувано днес. От 2016 г. американски и канадски дипломати на работа в Куба се оплакват от мигрена, световъртеж, гадене и нарушено зрение. Впоследствие за подобни здравни проблеми беше съобщено и от други страни, дори и в американската столица Вашингтон.

Журналистическото разследване, продължило повече от една година, е открило данни, които сочат, че "анормалните здравни проблеми" биха могли да се дължат на използването на оръжие с насочена енергия. Освен в Куба американски дипломати са се оплакали от нетипични здравни проблеми и в Китай, Германия, Австралия, Русия и Австрия.

Според журналистическото разследване, американските дипломати вероятно са били облъчени с руско звуково оръжие. Това са част от заключенията, публикувани от базираната в Рига разследваща медия "Инсайдър", германското списание "Шпигел" и американската телевизия Си Би Ес.

Според публикациите следите водят към поделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ. Тази специална част провежда операции зад граница, тя беше обвинена и в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. "Смъртоносни операции и саботажи по цял свят" - така бивш високопоставен ръководител в ЦРУ описва дейността на поделението пред "Инсайдър". Москва днес отхвърли твърденията в разследването като "безпочвени".

"Темата не е нова. Вече много години в пресата се говори за т.нар. "Хавански синдром" и от самото начало темата е свързана с обвинения към Русия. Но нито веднъж, никой не е представил потвърждение на тези голословни твърдения. По тази причина, всичко това са само безпочвени, голословни, медийни обвинения", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Досега е съобщено за повече от хиляда случаи на мистериозните симптоми, включително при служители на Белия дом, ЦРУ и ФБР. Американският Конгрес прие законодателство в подкрепа на жертвите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домантас Сабонис: Благодарен съм на Бог, че Саша се завърна
Домантас Сабонис: Благодарен съм на Бог, че Саша се завърна
Димитър Илиев: Нямам намерение да бъда служебен министър
Димитър Илиев: Нямам намерение да бъда служебен министър