НОВИНИ

Ружа Игнатова е имала източници в България, твърди германският журналист Йохан фон Мирбах

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
17:50, 05.11.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Общество
Слушай новината

Криптокралицата Ружа Игнатова е имала източници от България, които са я информирали за разследванията срещу нея. Това не са заключения само на българските журналисти, работили по темата, но и на германския им колега Йохан фон Мирбах. Документалният му филм - поредица, озаглавен "Криптокралицата - измамата OneCoin", ще започне да се излъчва от тази вечер по една от германските телевизии.

Документи, до които журналистът Йохан фон Мирбах достига, показват, че Ружа Игнатова е имала източници от България.

"Разполагаме с документи, за които знаем, че тя е прочела, които са преминали през българските власти, но не мога да кажа името на този, който й ги е дал. Ние знаем, че е имало група полицаи, които са разследвали OneCoin през 2016. В това число властите в Германия, Нидерландия, Франция, Америка и дори в Обединените арабски емирства. Формирали са група, която е наречена “Операция Сателит” и Ружа е знаела за това. Знаела е за това, както е знаела за разследването на ФБР и това на Германия. Тя е имала източници в България, които са работили в полицията и юрисдикция. Тя е наела бивш шпионин Франк Шнайдер, който е бивш ръководител на тайните служби на Люксембург... Тя е знаела къде може да пътува и къде не. Знаела е къде полицията я е чакала и къде не", коментира Йохан фон Мирбах – немски журналист, автор на филма "Cryptoqueen – The OneCoin Scam".

Докато събира факти за документалния си филм "Криптокралицата - Измамата OneCoin", журналистът Йохан фон Мирбах чува различни версии за случилото се след изчезването на Игнатова.

"Шансът да не е жива е голям. Следващата версия е, че е в Дубай. Има подозрения и че е в Гърция. Други източници ни казаха, че е в Русия и Индия. Има и такива, които твърдят, че се е върнала в Германия. Във ФБР не мислят, че тя е мъртва и са обявили сто хиляди долара за главата ѝ", заяви Йохан фон Мирбах.

Схемата за пране на пари е използвана също за търговия с оръжия и наркотици.

"Хората в Уганда например са продавали земите си, козите само, за да си купят Onecoin. В контакт съм с хора, които продават OneCoin. Пишат ми съобщения, че трябва да кажа истинската история, че OneCoin не е измама", посочва Йохан фон Мирбах.

А жертвите още очакват обезщетение.

Вижте цялото интервю във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уулвърхямптън обяви назначението на Юлен Лопетеги
Уулвърхямптън обяви назначението на Юлен Лопетеги
Загорчич определи група от 19 футболисти за двубоя с Черно море
Загорчич определи група от 19 футболисти за двубоя с Черно море