НОВИНИ

С колко ще поскъпне газът, какви са наличните количества и кога ще заработи газовата връзка?

Николай Минков
от Николай Минков
17:28, 11.08.2022
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

"Булгаргаз" поиска увеличение на цената на природния газ за октомври с 44% спрямо сега действащата цена. Компанията обаче до този момент не е представила публично прогнозата си за септември.

"Булгаргаз" предложи цена за газа за октомври, за септември прогнозата не е направена

Утре предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да реши каква да бъде цената на газа през август като се очаква увеличението да е до 60%. Ако то бъде прието, то тогава прогнозата за октомври би означавало поевтиняване на газа с 6 на сто. "Булгаргаз" започна да прави прогнози след като във вторник председателят на КЕВР ги заплаши със санкции.

На днешното правителството на заседание бе решено "Булгаргаз" да бъде подпомогнат с 800 млн. лв. заем. Служебният министър на енергетиката Росен Христов зави, че не се изключва нито една възможност за доставка на газ, включително и от "Газпром", като последният вариант.

До кога имаме количества газ, какъв е дефицитът и кога ще бъде пусната газовата връзка с Гърция - вижте подробностите във включването на Николай Минков.

С отпускането на заем за "Булгаргаз" ще бъдат компенсирани близо 500 млн. лева невзети приходи на дружеството от клиенти.

"Решението е от изключителна важност, защото заемът от 800 млн. лв. ще стабилизира финансово състоянието на "Булгаргаз" и ще гарантира сигурността на доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон", каза служебният министър-председател Гълъб Донев.

Държавата ще отпусне 800 млн. лева заем на "Булгаргаз"

Служебният енергиен министър хвърли повече светлина около финансовата стратегия на кабинета за оздравяване на дружеството.

"Така че заемът, който отпускаме и другите средства, които искаме да осигурим, са насочени изцяло за оборотни средства и възможността на "Булгаргаз" да се разплаща със своите контрагенти. Отделно от този заем търсим средства за средносрочно и дългосрочно финансиране от частния сектор, така че този заем да бъде върнат на държавата в максимално кратки срокове.", посочи Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

Христов обясни защо все още не е сключен договор за танкери с втечнен газ с фирмата, уговорена от предишния кабинет.

"Вчера имахме разговор с фирмата Шиниър и ги помолих да удължат срока за приемане на тяхната оферта. Офертата си е на масата, ние я имаме предвид. Единствената причина, поради която можем да я откажем са две - или да намерим по-евтин газ отнякъде, или да се окаже така, че този газ не можем да го разтоварим", уточни Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

Александър Николов отговори на Росен Христов: На бас, че всички получени оферти са с по-лоша цена от тази на Cheniere

В сутрешния блок на БНТ той посочи, че нито една възможност за доставка не е изключена.

"На дневен ред стоят абсолютно всички възможни източници, включително и "Газпром". Още не сме започнали да търсим контакт, защото гледаме да изчерпим всички други варианти", уточни той.

И обясни как ще се процедира, ако се стигне до преговори с Русия.

"Ако се наложи да водим преговори с "Газпром", ще бъде за доставяне на количествата в рамките на съществуващия договор. Не става въпрос за подписване на някакъв дългосрочен договор", посочи Росен Христов.

Енергийният министър: На дневен ред стоят всички източници на газ, "Газпром" е последен вариант

Той изчисли колко е дефицитът на газ до момента. По думите му недостигът на газ е около 30% от заявеното или планираното потребление, което горе-долу се равнява на консумацията на "Топлофикация София". Христов допълни, че правителството "Петков" не е спирало преговорите с "Газпром".

"Водени са преговори, отправени са писма. Платена е колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат тези преговори. Преговорите се спрени на една точка, в която "Газпром" не се съгласяват на някакви искания и от наша страна не е имало алтернативно предложение", каза той.

Христов разкритикува предишния кабинет, че не е довършил газовата връзка с Гърция и отхвърли обвиненията, че служебният кабинет спъва проекта.

ICGB: Всички основни дейности по изграждане на газовата връзка с Гърция са приключени

"Ако ние искахме да го спрем интерконектора, единственото, което трябваше да направим, е да правим това, което правеше предишното правителство, тоест - нищо. Те не са упражнили достатъчен контрол и достатъчен натиск, за да може този проект да върви в рамките на някакъв график", изтъкна служебният министър на енергетиката.

Росен Христов заяви, че очаква газовата връзка да бъде пусната в експлоатация в началото на септември.

Христов: Очаквам интерконекторът с Гърция да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември

Утре се очаква гръцката компания AVAX, която строи газовия интерконектор, да представи на среща в президентството графици за завършване и пускане в експлоатация на тръбата, допълни още Христов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бензинът за месец е поевтинял с 13 стотинки за литър, метанът е поскъпнал с близо 50 на сто
Бензинът за месец е поевтинял с 13 стотинки за литър, метанът е поскъпнал с близо 50 на сто
123 училища ще получат нови безплатни лаптопи
123 училища ще получат нови безплатни лаптопи