НОВИНИ

Съдът отложи решението дали "Света София" да стане джамия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:20, 02.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
Балкани
Снимка: БГНЕС

Турция решава до две седмици съдбата на храма "Света София" в Истанбул - дали той да остане музей, какъвто е в момента или да стане действаща джамия.

Базиликата "Св. София" е построена в периода 532-537 година по заповед на византийския император Юстиниан.
Тя е най-важната църква за християнството в продължение на 900 години.

Когато завлядява Константинопол през 1453-та, султан Мехмед Втори я превръща в джамия. "Света София " става един от най-големите мюсюлмански храмове за 500 години.

Затворена е за богослужения по времето на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк през 1931 година. 4 години по-късно е превърната в музей с декрет подписан от Ататюрк.

Съдбата на Църквата на светата премъдрост Божия изглежда ще се реши в някой от следващите 15 дни.Най-висшият административен орган на Турция, Държавният съвет,заседава днес само 17 минути по въпроса за статута на храма - музей "Света София" и отложи вземането на решение.

"Участвахме в изслушването. Да се надяваме, че съдът ще вземе решение, което ще успокои съвестта и ще гарантира, че "Света София" ще бъде отново джамия. Ние вярваме в това", заяви Исмаил Кандемир, председател на асоциацията за исторически паметници и околната среда

Президентът на Турция Редежеп Ердоган призова за превръщането на паметника на ЮНЕСКО в джамия на предизборен митинг миналата година, нещо,което подкрепят повечето турци, според проучване, цитирано от Ройтерс.

Гърция реагира остро.

"Това не е гръцко-турски въпрос, това е глобален въпрос."Света София" е световно културно наследство и е положителен фактът, че много страни в последно време подчертаха това и призоваха Турция да не предприема стъпки, които биха създали дълбока емоционална пропаст между християните по света и Турция", заяви говорителят на правителството на Гърция Стелиос Пецас.

ЮНЕСКО изпрати писмо до управляващите в Турция, но не получи отговор. Вселенският патрирах Вартоломей, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви, отправи предупреждение.

30 юни 2020 г.

Вартоломей, Вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол: "Превръщането на "Света София" в джамия ще разочарова милиони християни, поради нейната святост тя е жизненоважен център, където Изтокът прегръща Запада и това ще предизвика разлом между тези два свата".

Вашингтон директно призова Анкара.

"Призоваваме правителството на Турция да запази "Света София" като музей, като пример за неговия ангажимент да уважава разнообразните верски традции и история на Турция и да осигури достъп за всички".

Всеки въпрос, свързан със "Света София" е вътрешна работа на Турция, отговори турското външно министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски получи лиценз за Европа, но при едно условие
Левски получи лиценз за Европа, но при едно условие
Гонзо: Радвам се най-вече за футболистите
Гонзо: Радвам се най-вече за футболистите