НОВИНИ

Съобщения за тежка хуманитарна ситуация в Харковска област

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:47, 13.09.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Украйна и Русия са дали индикации за съгласие в района на АЕЦ "Запорожие" да бъде установена демилитаризирана зона. Според генералния директор на международната атомна агенция Рафаел Гроси в момента се изясняват техническите подробности.

Същевременно Украйна обяви нови военни успехи, обобщавайки, че върнатите през последния месец територии се равняват на седем пъти територията на Киев. Русия признава, че е загубила ключови градове, но обяснява изтеглянето си с прегрупиране.

Първоначалните данни за ситуацията в някои от доскоро окупираните от руските сили селища са тревожни - съобщава се за убити и изтезавани цивилни.

Украинският флаг отново се развява над правителствените сгради в Балаклия. Градът, който се намира на 74 километра от втория по големина украински град Харков, отново е под контрола на Киев след няколко дни на интензивни сражения. Следите от войната са навсякъде.

В града, който четири месеца е под руска окупация, вече пристигат и първите хуманитарни помощи, но те са крайна недостатъчни.

Първоначалните данни за ситуацията в някои от доскоро окупираните от руските сили селища е тревожна. Освен разрушенията, отново се съобщава за убийства и изтезания.

В жилищен район край Харков са открити три тела, а четвърто - в асфалтова база в близост до жп гара в Чугуев. В Телеграм кметът на града Галина Минаева съобщи, че докато се изтеглят, руските сили са продължили да атакуват цивилни обекти, включително болница, следствие на което са били убити или ранени още хора.

Само на 5 километра от украинско-руската граница, във Вовчанск, следите от руското присъствие са премахнати, а руското знаме - опожарено. Сраженията за Харков продължават, а целта е да бъде освободена цялата област и отвъд нея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсва достатъчно техника за разчистване около къщите в наводнените села
Липсва достатъчно техника за разчистване около къщите в наводнените села
Едмонд Назарян не успя да спечели титлата на Световното първенство по борба в Белград
Едмонд Назарян не успя да спечели титлата на Световното първенство по борба в Белград