НОВИНИ

САЩ поставя 8500 военни в готовност да бъдат изпратени в Европа

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:25, 25.01.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Вашингтон обяви, че поставя 8500 американски военни в готовност при нужда да бъдат изпратени в Европа в кратки срокове, на фона на кризата Русия - Украйна. Решението дали и кога да стане това трябва да бъде взето от НАТО.

Москва отвърна, че действията на САЩ водят до покачване на напрежението. Руската армия провежда нова серия военни учения близо до Украйна.

Единство и тясната координацията по кризата с Украйна между съюзниците от двете страни на Атлантика. Президентът Джо Байдън разговоря с лидерите на Франция, Германия, Италия, Великобритания и Полша, както и с ръководителите на ЕС и НАТО. Темата - възпирането на руска агресия срещу Украйна в две посоки - подготовката за налагане на мерки, които биха довели до болезнени политически и икономически последици за Русия и освен това - укрепването на източния фланг на НАТО.

"Имах много, много добра среща, пълно единодушие с всички европейски лидери", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

След разговора Пентагонът обяви, че 8500 американски военни са поставени в готовност за изпращане в Европа. Тези сили ще бъдат разположени светкавично на европейска земя, само ако НАТО задейства силите си за бързо реагиране и няма да бъдат дислоцирани в Украйна.

"На тези войски не е възложена мисия. Няма заповеди за разполагане. Разпоредено им е да бъдат в готовност, в някои случаи, за много по-кратко време от обикновено", заяви Джон Кърби, говорител на Пентагона.

Решението на Пентагона беше взето часове, след като генералният секретар Столтенберг обяви подсилване на присъствието на НАТО в Източна Европа с кораби и самолети, с възможност за изпращане и на още военнослужещи.

Кремъл обяви, че действията на Вашингтон водят до нагнетяване на напрежението.

"Наблюдаваме с голямо безпокойство американските действия", коментира Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Песков подчерта, че новината за поставянето на 8500 американски военни в готовност за изпращане в Европа, не променя хода на преговорите, а Москва се надява да получи писмения отговор на НАТО и Съединените щати относно исканията за гаранции за своята безопасност тази седмица.

Междувременно руското Министерство на отбраната разпространи кадри от учения с ракетните комплекси Искандер в западния военен окръг, който граничи с Европа. Целта е да се провери бойната готовност. Ученията ще продължат до 29 януари. Учения с участието на 6000 военнослужещи се провеждат и в южния военен окръг, който граничи с Украйна.

Европейската комисия обяви, че напредва с подготвянето на силни ответни мерки срещу Русия, ако диалогът с Москва не успее. Политическите последици и икономическата цена за Русия ще са огромни, ако тя наруши териториалната цялост и суверенитета на Украйна - предупредиха от Брюксел.

Полша изрази загриженост от реакцията на Германия по кризата във връзка със съобщения, че Берлин блокира желанието на Естония да изпрати военна помощ на Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев е с COVID-19
Асен Василев е с COVID-19
Ериксен започна тренировки с Аякс (СНИМКИ)
Ериксен започна тренировки с Аякс (СНИМКИ)