НОВИНИ

Съветът на Европа с нови препоръки за възможността за разследване на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:26, 25.01.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководителят "Човешки права" към Съвета на Европа Кристоф Поарел е изпратил до България нови писма с препоръки, свързани с подготвяните промени в българското законодателство за разследване на главния прокурор. Поарел посочва, че в предложенията има положителни неща, но те не са достатъчни и това може да бъде временен механизъм.

От Съвета на Европа предлагат да се предвидят по-ясни правила за подбор на специалния прокурор. И отчитат като недостатък предложението само членове на прокурорската колегия да издигат кандидатури. В предложенията се отбелязва още, че трябва да се предвиди възможност разследващите от вътрешното министерство да работят под ръководството на специалния прокурор по разследвания срещу главния прокурор. А след края на мандата специалният прокурор да може да стане съдия.

Промени в НПК: Ще има ли специален прокурор, който да разследва главния?

Според Кристоф Поарел специалният прокурор трябва да разследва и заместниците на главния прокурор, а отказите за образуване на наказателно производство да подлежат на съдебен контрол.

От Съвета на Европа пишат още, че трябва да има правила за заместване на специалния прокурор, ако той временно не може да изпълнява функциите си, както и ясни правила за отстраняване на главния прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камен Златков продължава с победите в Италия
Камен Златков продължава с победите в Италия
Започна масовото тестване за коронавирус на учителите във Варна
Започна масовото тестване за коронавирус на учителите във Варна