НОВИНИ

Шофьорът на автобуса с мигранти, убил двама полицаи в Бургас, е пълнолетен. Разследва се версия за терористичен акт

bnt avatar logo
от БНТ
15:17, 16.09.2022 (обновена)
5536
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата разследва версия за терористичен акт по случая, в който сирийски шофьор на автобус с мигранти, уби двама полицаи в Бургас. Сирицеът Омар е пълнолетен, излъгал е за възрастта си и може да понесе пълна отговорност. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя посочи, че държавното обвинение ще промени предявеното обвинение с искане за по-висока присъда.

Обвиняемият Омар Аднан е излъгал българските власти, че е на 15 години. Това доказва, както направена експертиза в България, така и информация от партньорските за страната ни антикриминални служби.

"Вчера пристигна официалната информация от Сирия и Турция, в която е видно, че обвиняемият е навършил 18-годишна възраст и е бил пълнолетен към датата на извършване на деянието", обясни Сийка Милева.

Според официалната информация Омар Аднан е роден през 2004 година, а не както твърди той - през 2007-ма. Информацията е потвърдена и от назначена по делото тройна медицинска експертиза. В болнично заведение са му били направени рентгенови снимки както на ръцете, така и костите.

"По метода на образната диагностика беше установено, че с най-висока веорятноствъзрастта на обвиняемия съвпада с тази, която получихме от официалните документи - над 18-годишна възраст", коментира говорителят на главния прокурор.

Това променя и обвинението, което ще бъде повдигнато към Осман Аднан.

"Ще бъде изменено понастоящем повдигнатото му предявено обвинение, като ще му бъде предявено обвинение именно за извършване на престъплението като пълнолетен, със следващата от това по-висока санкция, която е от 15 до 20 години или доживотен затвор", уточни Георги Чинев - окръжен прокурор на Бургас.

По делото вече са разпитани около 50 свидетели, назначени са много експертизи, изискана е информация от мобилните оператори в страната. Установено е, че докато е шофирал автобуса, сириецът дори си е правил селфи. От прокуратурата са преценили, че са налице доказателства за противозаконно пребиваване на мигранти в страната ни.

Обвиняемият Омар Аднан, както и неговите съучастници и по двете дела са с мерки за неотклонение и задържане под стража, заяви прокурор Георги Чинев.

"В хода на досъдебното производство се разследва и версията за терористичен акт", допълни Сийка Милева.

Предстои и внасянето на обвинителния акт.

Репортер: Ангел Узунов

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА В БУРГАС СЪС ЗАГИНАЛИ ПОЛИЦАИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец с възстановително занимание на базата на Бетис
Лудогорец с възстановително занимание на базата на Бетис
Бурята в София събори дърво на бул. "Витоша" (ВИДЕО + СНИМКИ)
Бурята в София събори дърво на бул. "Витоша" (ВИДЕО + СНИМКИ)