НОВИНИ

Ще има ли Олимпиада без публика в Токио

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:04, 18.06.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Японските здравни експерти предупредиха - провеждането на летните Олимпийските игри в Япония със зрители ще увеличи риска от заразяване с COVID-19 и празните трибуни са по-сигурен вариант. По-рано Организационният комитет изрази желание на стадионите да има по 10 000 зрители. Вече е решено игрите да преминат без фенове от чужбина.

Окончателното и много трудно решение за присъствието на всякаква публика ще бъде взето в понеделник на петстранна среща на организаторите, включително Международния олимпийски комитет, представители на японското правителство и управата на Токио.

С оглед на рисковете от разпространение на коронавируса на спортните обекти, смятаме, че е желателно да не се допускат зрители. Това ще намали риска от зараза, смята Шигеру Оми- главен експерт на Япония срещу COVID-19.

При вземането на решение за жива публика на Олимпийските игри ще бъде взето предвид мнението на японския "д-р Фаучи", заяви днес шефът на организационния комитет Сейко Хашимото.

Според нея обаче организаторите продължават да търсят начини за сигурно присъствие на зрители на Олимпийските стадиони, както е при други спортни събития.

С оглед на предстоящите петстранни преговори, искаме да приложим солидни мерки.

Намерението на японското правителство да проведе игрите, отложени от миналата година, среща критики сред японската общественост и медицинските среди. Отмяната би струвала скъпо на организаторите, японските власти, спонсори и застрахователи.

В сондаж 41% от японците са за отказ от игрите, а ако все пак се проведат, 64 на сто подкрепят отсъствието на публика.

От 20 юни японското правителство смекчава част от ограниченията в девет префектури, включително Токио. Барове и ресторанти ще могат да сервират алкохол до 19.00 ч., но ще трябва да затварят отново в 20.00 ч.

Повече от месец преди откриването на 23 юли започна ваксинация на хиляди доброволци и олимпийски представители. Международният олимпийски комитет дари дози на "Пфайзер", достатъчни за имунизиране на 40 000 души, включително персонал на летищата, местни журналисти и съдийските състави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 души загинаха след автобусна катастрофа в Перу
17 души загинаха след автобусна катастрофа в Перу
Русия възобновява полетите до България от 28 юни
Русия възобновява полетите до България от 28 юни