НОВИНИ

Ще има ли война? САЩ очакват ново нахлуване в Украйна, Русия отрича

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:54, 20.01.2022
9967
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ще има ли война? Американският президент Джо Байдън очаква руско нахлуване в Украйна. Държавният секретар разговаря в Берлин с колегите си от Великобритания, Франция и Германия. Той предупреди, че западните съюзници са единни и Русия ще понесе тежка цена при евентуална агресия. Москва продължава да отрича, че има такива намерения.

Нови сателитни снимки показват разположението на руски войски и техника в близост до Украйна. Смята се, че там има поне 100 000 войници.

Американският президент е уверен, че руският му колега готви нахлуване. Негови думи обаче породиха въпроси дали той обвързва реакцията с мащаба на очакваните военни действия. Наложи се от Белия дом да уточнят, че всяка руска агресия в Украйна ще срещне бърза, твърда и решителна реакция.

Не смятам, че той иска пълномащабна война. А мисля ли, че той ще подложи на тест Запада, Съединените щати и НАТО? Толкова значимо, колкото може? Мисля, че ще го направи. Но мисля също, че ще плати сериозна и ужасна цена за това, каза Джо Байдън, президент на САЩ.

Вашингтон не уточнява какъв отговор готви и засега залага на дипломацията. Държавният секретар Антъни Блинкен се консултира със свои европейски колеги в Берлин. Той подчерта, че западните съюзници са единни в позицията си по този конфликт.

Нашата обща задача е да изясним вариантите, които има пред себе си президентът Путин: диалог и дипломация от една страна; конфликт и последици от друга. Дано го възпрем да поднови агресията си срещу Украйна, каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Европа е подготвила отговор на евентуална руска атака срещу Украйна, съобщи председателят на Еврокомисията.

Ако положението се влоши, ако има нови нападения срещу териториалната цялост на Украйна, ще отговорим с мащабни икономически и финансови санкции, каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Москва отново отхвърли всички подозрения и от своя страна отправи обвинения към Запада.

Украинските и западните средства за масова информация, както и официалните лица още по-активно тиражират спекулациите на тема скорошно нахлуване на Русия в Украйна, както го формулират. Убедени сме, че целта на тази кампания е създаване на информационно прикритие за подготовка на собствените им мащабни провокации, включително от военен характер, които може да имат най-трагични последици за регионалната и световната сигурност, каза Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия.

Украинската армия започна маневри в близост до анексирания Крим. Утре Блинкен ще разговаря в Женева с руския външен министър Лавров. Смята се, че това е последният шанс да се предотврати руска атака срещу Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първанов и Плевнелиев с коментари по темата София - Скопие
Първанов и Плевнелиев с коментари по темата София - Скопие
Кулинарен атлас обяви баницата за едно от най-вкусните ястия в света
Кулинарен атлас обяви баницата за едно от най-вкусните ястия в света