НОВИНИ

Ще залезе ли звездата на Камила Валиева след допинг скандала?

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:00, 14.02.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Спортният арбитражен съд в Лозана допусна Камила Валиева до участие в индивидуалното състезание по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин.Това беше под въпрос, след като стана известно, че рускинята е дала положителна проба за допинг в края на миналата година. Тъй като случаят не е изяснен, Международният олимпийски комитет от своя страна отмени окончателно награждаването в отборното състезание, в което участва 15-годишната фигуристка. Ако Валиева спечели медал при жените, това награждаване също се отменя.

С днешното решение завършват перипетиите около участието на Камила Валиева в Олимпиадата, след новината за положителната допинг проба. Руската антидопингова агенция я отстрани, а после сне санкцията. Световната антидопингова агенция, Международният олимпийски комитет и Международният съюз по кънки оспориха това, но Спортният арбитражен съд отхвърли жалбата. В решението се изтъква статутът на 15-годишната фигуристка.

"Спортистката не е навършила 16 години и според световния антидопингов кодекс е "защитено лице". В правилата на руската Антидопингова агенция и на световния кодекс не се споменава нищо за временно отстраняване на защитени лица", заяви Матю Рийб, генерален секретар на Спортния арбитражен съд.

Камила Валиева се прочу като първата жена, направила четворен скок на олимпиада. Но едва изгряла, звездата ѝ може да залезе. От Международния олимпийски комитет изтъкнаха, че съдът не е засегнал казуса с положителната допинг проба и разследването продължава.

"В интерес на справедливостта за всички спортисти, не би било подходящо да се проведе церемония по награждаване на фигуристите, ако в нея участва спортистка, която от една страна е дала положителна проба за забранено вещество, но чието нарушение, от друга страна, не е установено", коментира Марк Адамс, говорител на МОК.

Мнозина видяха в решението на арбитражния съд двоен стандарт. Съединените щати, чийто отбор завърши втори, са разочаровани. В Русия, разбира се, го приветстваха. Камила Валиева се готви за индивидуалната надпревара по фигурно пързаляне, която започва утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ затварят посолството си в Киев
САЩ затварят посолството си в Киев
София остана без още една знакова къща
София остана без още една знакова къща