НОВИНИ

Как се стигна до разкритията за дипломатите шпиони

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:45, 09.05.2021
Чете се за: 01:52 мин.
След новините
Слушай новината

Шпионските скандали и дипломатическият им отзвук белязаха последните седмици. Очаква се събитията в България и Чехия, при които бяха изгонени руски дипломати, да е една от темата на Съвета външни работи.

Скандалът с шпионите с дипломатически паспорти и връзката им с престъпления, извършени в страната ни, няма изгледи да затихне скоро. Много неща излязоха наяве, но много повече останаха извън полезрението ни. За останалата, невидимата част на айсберга, можем само да гадаем от изслушването на 6 май на нашите спецслужби, след което НАТО обяви пълна солидарност към страната ни и определи действията на руската разузнавателна група като подкопаваща суверенитета ни.

Но все пак действията на елитния отряд 29155 на руското военно разузнаване бяха доста добре осветени от разследващия сайт Белингкат. Дипломатическият им щит ги е направил непредпазливи и добре проследими от хора, които дори нямат специален достъп до информация.

Но сега по-важно е какво ще последва оттук нататък в отношенията Русия - Европа. Очакванията са, че позицията на Европейския съюз спрямо Русия отново ще е единна. Не трябва да се подценява обаче дипломацията на Кремъл, която дори чрез хибридни атаки се стреми да създава противоречия както между големите и малките в Евросъюза, така и между съседи.

Но как се стигна до разкритията на шпионската афера и доближи ли се разследването да отровителите на Гебрев - гледайте в "След новините" с автор Иво Никодимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хакерска атака блокира ключов тръбопровод в САЩ
Хакерска атака блокира ключов тръбопровод в САЩ
Интензивен трафик в последния почивен ден след Великден и Гергьовден
Интензивен трафик в последния почивен ден след Великден и Гергьовден