НОВИНИ

Кой спечели и кой загуби междинните избори в САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:00, 19.11.2022
Чете се за: 12:25 мин.
САЩ
Слушай новината

Междинните избори за Конгрес на САЩ вече са в историята. Кампанията беше тежка и противоречива, разделението - и в обществото, и сред политиците - огромно. Въпреки това опасенията за проблеми при гласуването и отчитането на вота, не се оправдаха.

Междинните избори за Конгрес се провеждат на всеки две години по средата на президентския мандат. Избират се всички 435 места в Камарата на представителите и 1/3 от Сената или 35 мандата. Избират се още щатски органи за самоуправление, както и губернатори, секретари и прокурори.

Тази година агитацията и сред демократи, и сред републиканци беше особено ожесточена. В страната се заговори не за поляризация, а за хиперполяризация. Прогнозите бяха за победа на Републиканската партия в Камарата на представителите и за тежка битка за Сената.

Както винаги, двете големи партии представиха две различни визии за САЩ, дори темите, от които се вълнуваха привържениците им, се разминаха. И ако за демократите сред акцентите беше противоречивият закон за абортите, то за републиканците това беше престъпността и миграцията. В обединяващо звено се превърна темата за високите цени и инфлацията. И за републиканци и за демократи предупреждаваха, че демокрацията е под заплаха.

626 км - толкова е дължината на границата между американския щат Аризона и Мексико. Затова тук наред с високите цени, основната тема е сигурността по границата и миграцията. Латиноамериканците представляват над 30% от населението на щата, Аризона е дом на наследниците на 32 индиански племена. Тук на шега казват, че преди да има Аризона и САЩ, тук е било Мексико.

В щата се намира 4-ият най-гъсто населен окръг в САЩ - Марикопа, част от който е Финикс - столицата на Аризона. В административния район живеят над 4 млн. и 200 хиляди души. Гласуват по няколко начина - предварително - по пощата или в специално обособени за целта места, където има поставени урни, както и в деня на самия вот. Изборните законодателства са наричани "щатски чудовища" - думите са Стивън Ричър, административен директор на окръга, републиканец. Дни преди вота казва, че са напълно готови за 8 ноември и че няма съмнения нито в изборния процес, нито в отчитането на резултатите.

"Изборите през 2020 година бяха най-внимателно анализираните в световната история. Имаше тестове, проверки, одити, съдебни разследвания. И след всичко това не беше открито нищо съществено. Дори когато хора от най-близкото обкръжение на Тръмп го търсиха... Мисля, че трябва да си върнем доверието в нашата избирателна система", заяви Стивън Ричър, от Републиканската партия.

Той признава, че сигналите за сплашване на избиратели са зачестили, но въпреки това смята, че активността ще е традиционно висока, над средното за САЩ.

В щата демократите са оптимисти - смятат, че ситуацията не е чак толкова лоша и имат шанс за добри резултати. Пати О'Нийл е от Демократическата партия, зам.-председател на комисия, която отговаря за изборите.

"Налага се да се справяме и с онези, които отричат изборите. А това изстъргва демокрацията ни - притеснително е. По-плашещо е, че на нашите срещи, протести и т.н. идват въоръжени хора - не виждам смисъл на едно напълно мирно място това да се случва. Но през последните години това е нещото, което се промени", казва тя.

Скотсдейл - едно от богатите предградия на Финикс. В местния парк се провежда една от последните предизборни изяви на републиканската партия. Пред присъстващите говорят кандидати за места в щатската администрация. Сред тях е Нанси Барто, която иска да продължи работата си в местния Сенат. Смята, че сред най-големите проблеми на Аризона е границата.

"Има няколко важни за избирателите теми - първо отворената граница. Заплахата, която тя представлява за Аризона, е осезаема, общността е застрашена. От там идва фентанилът и други наркотици, същото е с трафика на хора. Терористите просто се измъкват", смята тя.

Барто твърди, че граничните власти не правят нищо по въпроса. Добавя, че партията ѝ е в състояние да овладее и галопиращата инфлация. След кратките думи на кандидатите, събралото се множество получава инструкции - папки с адреси и агитационни материали. Целта е колкото се може повече хора да бъдат убедени да отидат до урните.

На 3500 км от Финикс, на източното крайбрежие на Америка е Рали - столицата на Северна Каролина. В деня на изборите тук гласуват на най-различни места - спортни зали, обществени сгради, включително и църкви. Според местните закони журналисти в местата за гласуване не се допускат, а агитацията е разрешена до последно.

Само на няколко километра от Рали е Дърам - малко градче, където гласуват в една от сградите на местното училище. Тук зоната за достъп е очертана с тебешир, а посещението в двете секции много ясно показва разликата между профилите на привържениците на демократи и републиканци.

Бял мъж над средната възраст, с доходи над средното, който гласува основно в деня на вота - така изглежда типичният поддръжник на Голямата стара партия, както тук наричат републиканците. Демократите печелят доверието на малко по-млади хора, цветнокожи, с по-ниски доходи, които предпочитат ранното гласуване или да пуснат вота си по пощата.

Междинните избори за Конгрес вече са в историята и очакванията за много добро представяне на Републиканската партия не се оправдаха.

Едни нетипични и по-скоро изненадващи резултати - това бяха първите коментари след изборния ден. Обикновено партията на управляващия президент - в случая Демократическата, губи вота. Тя обаче загуби мнозинство само в Долната Камара. Сенатът отново е 50 на 50, като решаващият глас е на вицепрезидента Камала Харис от демократите. Политиците, които възнамеряваха да отричат изборните резултати, законът за абортите и Доналд - това са трите фактора, които наклониха везните в полза на демократите, казва професорът по политически науки в университета Дюк Ашър Хилдебранд.

"Нощта на изборите за мен беше ясно доказателство, че политическата власт на Тръмп намалява. И неговото присъствие и тежест вече не е от такова значение за републиканските кандидати. На места те вероятно ще спечелят - заради промяната на районирането, заради поляризацията, но те печелят значително по-малко, заради присъствието на Доналд Тръмп. Какво ще правят - дали ще се коалират около Рон Де Сантис или друга алтернатива, или отново ще подкрепят Тръмп - мисля, че това ще е големият въпрос за републиканците през следващите две години", смята проф. Ашър Хилдебранд.

И в по-глобален мащаб очакванията са за връщане на американската политика към нормалността.

"Ефектът от тези избори за нашите съюзници и за останалия свят ще бъде завръщане към нормалността на външната политика на САЩ. Повечето кандидати, които не приемат резултатите от изборите и са привърженици на конспиративни теории, изгубиха вота в страната. Сигналите са за връщане на нормалната политика. Не сме съвсем стигнали, но сме обратно на пътя на нормалната политика. Мисля, че партньорите ни по света, приятелите ни, дори и враговете ни, могат да очакват по-предсказуема американска външна политика", казва проф. Кери Хайни, университет Дюк.

Като успешни определи изборите и президентът Джо Байдън.

"През последните години демокрацията ни е подложена на тест, но с гласовете си американците се произнесоха и още веднъж доказаха, че ние сме демокрацията. В много щати беше отчетена рекордна избирателна активност, душата и сърцето на демокрацията - избирателите, заетите в изборния процес, те свършиха работата си и по всичко изглежда без особени проблеми. Другото нещо е, че избирателите се произнесоха ясно за това, кои са основните им притеснения - растящите цени, и нуждата да се овладее инфлацията. Има много хора, които изпитват силни затруднения. Американците са загрижени и за престъпността, за обществената сигурност. Те изпратиха силно послание, което не може да се обърка, че искат да опазят демокрацията ни и правото на избор в тази страна", заяви Джо Байдън на 9 ноември.

А в редиците на републиканците вече все по-открито говорят за "проблема Тръмп" - мнозина не са съгласни партията да се олицетворява с него и започват да се дистанцират от него. Повечето републиканци, които Тръмп подкрепи по време на кампанията, изгубиха в щатите си. Бившият държавен глава вече атакува съпартиеца си Рон Де Сантис, който е преизбран за губернатор на Флорида и считан за фаворит на консерваторите за Белия дом на президентските избори през 2024 година.

Още преди окончателното обявяване на резултатите от изборния ден, Тръмп заяви, че ще участва в надпреварата за Овалния Кабинет.

"Завръщането на Америка започва точно сега", заяви Доналд Тръмп на 15 ноември.

Преди това обаче, Тръмп ще трябва да спечели предварителните избори сред редиците на републиканците.

Колкото до Аризона и Северна Каролина - в Аризона - със значителна преднина, място в сената спечели бившият астронавт, подкрепян от Демократическата партия - Марк Кели. А в Северна Каролина - с не голяма разлика, надделя представителят на републиканците Тед Бъд.

9 дни след изборния ден окончателно стана ясно, че републиканците ще контролират Камарата на представителите, а в Сената, с глас повече, ще имат демократите. Разпределението на силите в Конгреса безспорно ще затрудни провеждането на политиките на администрацията на президента Байдън.

Междинните избори се смятат за репетиция за президентския вот през 2024 г., и ясно показаха тенденциите, които ще наблюдаваме през следващите две години.

БНТ изказва благодарности на Маурисио Парада - Ел Салвадор, Аламгир Суапан - Бангладеш и Джоел Козаили - Ливан

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От специалните ни пратеници: Каква е атмосферата в Катар часове преди откриването на Мондиал 2022?
От специалните ни пратеници: Каква е атмосферата в Катар часове преди откриването на Мондиал 2022?
Япония спечели две титли и един бронзов медал в последния ден на световното по скокове на батут в "Арена София".
Япония спечели две титли и един бронзов медал в последния ден на световното по скокове на батут в "Арена София".