НОВИНИ

Застрашава ли коронавирусът единството на Европа?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:41, 05.04.2020
7006
Чете се за: 03:31 мин.
След новините

Една от най-важните европейски ценности - солидарността, се пропука под тежестта на епидемията. Италианците са убедени че получават повече помощ от трети страни, но не и от ЕС. Застрашава ли коронавирусът единството на Европа?

Някои държави спряха износа на маски и жизненоважни медицински продукти, други затвориха границите си и причиниха километрични опашки, трети отказаха финансова помощ на най-пострадалите.

Кадрите с пратки за Италия "От Русия с любов" обиколиха световните медии и родиха "новината", че Москва и Пекин са помогнали повече на Рим, отколкото Брюксел и всички останали от ЕС.

Един от основните принципи на европейския проект - солидарността, падна жертва на коронавируса.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейския съюз: Сега, когато седим на разстояние един от друг, ние повече от когато и да е било преди трябва да работим заедно. Трябва да се грижим един за друг и да се подкрепяме взаимно. Защото ако има нещо по-заразно от този вирус, то това са любовта и съпричастността.

Солидарност и съпричастност - никога преди това тези две думи не са били повтаряни толкова често в Брюксел. Но заедно с тях все повече се говори за национален егоизъм и високомерие.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейския съюз: В момент, когато Европа наистина трябваше да бъде тук за всички, прекалено много помислиха първо за себе си. В момент, когато Европа наистина трябваше да действа като „всички за един", реакция на прекалено много беше „само за мен". В момент, когато Европа наистина трябваше да докаже, че не е единствено „Съюз на безоблачните дни", прекалено много първоначално отказаха да споделят чадъра си. Не след дълго обаче някои изпитаха върху себе си последиците от своите некоординирани действия.

Италия за пореден път след кризата с мигрантите се почувства изоставена, казва Джовани Мария Дел Ре - дългогодишен италиански коресподент в Брюксел. Но според него твърденията, че Русия и Китай са помогнали повече на Италия са фалшиви новини. Джозеп Борел нарече масовото разпространение на дезинформация по време на пандемията "глобална борба на наративите" - чрез лъжливи послания световни играчи като Китай и Русия се възползват от кризата и се опитват да дискредитират противниците си.

Джовани Мария Дел Ре, в. "Авенире": Това просто не е вярно. ЕК разпространи графики, които показват, че Италия е получила много повече маски и аспираторни от Франция, Германия, Чехия, Австрия отколкото от Китай. Коронавирусът роди много фалшиви новини. Проблемът е, че много италианци им вярват и смятат, че помощта идва предимно от държави извън ЕС.

Популисти като Матео Салвини виждат нов шанс в кризата.

Джовани Мария Дел Ре, в. "Авенире": Лигата на Матео Салвини има много мощна фейсбук машинария за разпространяването на фалшиви новини. Те наистина се правят много, за да убеждят хората, че ЕС е много лош и отново подемат темата за референдум за излизане от него. Много италианци мислят така.

В отворено писмо до италианския вестник "Република" Урсула фон дер Лайен публичното се извини на всички италианци за липсата на европейска солидарност. Европейската комисия мобилизира "всяко едно свободно евро" от бюджета, за да помогне на държавите, но това не е достатъчно, смятат страните от Южна Европа. Само на италианската икономика всеки ден пандемията причинява щети за 3 милиарда евро. Рим, Мадрид и другите южни държави искат емитирането на така наречените коронаоблигации или съвместен европейски дълг. Богатите държави от Северна Европа начело с Нидерландия са против. Европейският анализатор от нидерландския вестник "Трау" Кристоф Шмид обяснява защо в ситуации като тази европейската солидарност куца.

Кристоф Шмид, европейски анализатор в. "Трау": Всяка страна мисли първо за себе си. Здравеопазването е в компетенциите на отделните държави, а не на ЕС. Така че всеки гледа първо своята собствена страна, своите болници, семейството си. Разбира се, че се вълнуваме от всички разкази, които идват от Италия и Испания. Но в Нидерландия положението също е много сериозно. Да не забравяме, че страната е една от най-засегналите в Европа заедно с Белгия и, разбира се, Италия и Испания. Но европейската солидарност е проблематична и това го видяхме през последните седмици след скандалите между Южна Европа и Нидерландия.

Нидерланският финансов министър Хукстра каза през изминалата седмица, че страната му е натрупала през последните години финансови буфери, каквито Италия няма. С други думи обвини южните държави в липса на финансова дисциплина.

Кристоф Шмид, европейски анализатор в. "Трау" : Позицията на нидерландското правителство е твърда и тя е, че когато става въпрос за финансова помощ за други държави в Европа, трябва да има определени условия. Корона облигациите все още са табу. Такава е и позицията на мнозинството в нидерландския парламент, въпреки че има много сериозни дискусии по темата в цяла страна.

Нидерландия не за първи път заема различна позиция, когато става въпрос за харченето на европейските средства.

Кристоф Шмид, европейски анализатор в. "Трау": Това го видяхме и при дебатите за многогодишната финансова рамка, когато Нидерландия остава малко изолира в съпротивата си срещу увеличаването на европейските вноски. Още тогава в ЕС се появиха негативни реакции към Нидерландия, че не е солидарна с другите. Мисля, че сега с корона кризата тази позиция се затвърди. Нидерландия ще трябва много да се постарае, за да подобри репутацията си и това ще отнеме време.

Докато Южна и Северна Европа се карат, пандемията от коронавирус се разраства и ефектът на доминото ще засегне всички икономики. По-бедните държави в Източна Европа като България също ще платят висока цена за високомерието, липсата на единодушие и солидарност в евросъюза. Според Джовани Мария Дел Ре вирусът изправя Европа през голямо изпитание.

Джовани Мария Дел Ре, в. "Авенире": Ако лидерите успеят да се обединят и заедно да посрещнат кризата, тогава би могло да има "хепи енд". Ако държавите продължават да са разделени на северни и южни и защитават абсолютна различни позиции, ако не успеят да постигнат компромис, това ще бъде много опасно за Европейския съюз. Той или ще намери сили и ще излезе по-силен от кризата или ще се разпадне.

Банкова криза през 2008, мигрантска - през 2015, мъчителен Брекзит пред последните години. А сега и вирус, който е на път да я върне Европейския съюз години назад.

И ако солидарността между държавите остава проблемна, на чисто човешко ниво проявленията й през последните седмици са многобройни. Пример за това е уникално изпълнение на нидерландската филхармония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вокален ансамбъл "Фортисимо" с послание „До утре“ (ВИДЕО)
Вокален ансамбъл "Фортисимо" с послание „До утре“ (ВИДЕО)
Мъже от Жълтуша се хванаха на хоро с дистанция от 2 метра помежду си
Мъже от Жълтуша се хванаха на хоро с дистанция от 2 метра помежду си