НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Доброволци се притекоха на помощ на незрящите сестри от с. Динката

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 17.10.2021
14496
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

През седмицата разказахме историята на две незрящи жени от пазарджишкото село Динката, които живеят на двора с животните си, след като къщата им се запали от фойерверки.

Екипът на БНТ се върна в село Динката няколко дни след първата среща със Златка и Иванка. Репортерите ни обаче бяха изпрeварени от доброволци, които почистват.

Историята на двете незрящи сестри, чиито дом пострада миналия месец при пожар, разтърси българи по целия свят. След излъчването на репортажа по БНТ десетки са предложили финансова помощ за възстановяването на къщата, включително от българската и арменската общност в Щатите. За това от община Лесичово откриват дарителска сметка.

"Съседката в магазина като отидох и тя ми пусна клипа, записала го е на компютъра, ами аз просто като го изслушах, аз се потресох, та хората няма да са потресени, как живеем и просто не обръщаме внимание на живота си", разказва Иванка Славска.

Сестрите разказват, че от четвъртък не са спрели да идват непознати и да им носят най-необходимото. Така вече имат чисти юргани, печка, с която се отопляват и котлон. А доброволците имат идея как вътре да не вали докато ремонтират покрива и сложат дограма.

"Да им се сложи черна хартия отгоре върху тяхната стая, прозорци и врати и да обзаведем стаята, това можем да направим ние на този етап и вече ако се съберат пари, ще се направи и покривът на жените", казва доброволецът Николай Шарков.

"След като излъчихте репортажа всеки един иска да помогне с нещо, социалните дойдоха тук, отпуснаха им на двете сестри по една еднократна помощ. Надявам се, че до края на месеца всичко ще стане както трябва", обясни кметът на селото Александър Стоянов.

Помощта към сестрите им връща вярата в добротата на хората. А отвъд несгодите и ужаса от преживяното споделят, че най-обичат да пият кафе и да се занимават с ръкоделие.

"Нямаме кафе машина, ама на един котлон и в една купичка или тенджерка малка си правя кафе. Някой ни е дал тъкана черга, ама се е разшила, ще седна да я зашия, обичам да шия, майка ми беше шивачка", разказва Иванка.

За Златка вълната от съпричастност е истинска изненада. Новините за растящите цени в последно време обаче искрено ги тревожат и се чудят как останалите пенсионери ще се справят през зимните месеци.

"Водата ни е 1 лев и 4 стотинки ни е кубика, а тока е - имаме фризер, имаме ей сега от кмета духалка, котлон включваме, около 20 лева давам си ги постоянно", обясни Иванка.

"Ние сме информирани от всичко. Горивата поскъпват и спрямо тях поскъпват и другите работи - и хляба, и колбаси, и продукти, и всичко. Ние как ще се справяме? Ние си произвеждаме", допълва Златка.

В село Динката сметките за ток и вода излизат на 17-то число, така че утре в пощата Иванка ще научи колко дължат за този месец.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен разби Байер Леверкузен за едно полувреме
Байерн Мюнхен разби Байер Леверкузен за едно полувреме
7 въпроса на Димитър Бербатов към ръководството на БФС
7 въпроса на Димитър Бербатов към ръководството на БФС