НОВИНИ

Валидни ли са актовете на Кирил Петков?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:06, 28.10.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Правосъдният министър определи като обосновано решението на Конституционния съд, че назначението на Кирил Петков за служебен министър противоречи на основния закон.

Назначаването на Кирил Петков за служебен министър е противоконституционно

Според проф. Янаки Стоилов няма проблем с решенията на Министерския съвет, защото той е колективен орган. Индивидуалните актове, които Кирил Петков е издал като министър, остават валидни, но могат да бъдат атакувани.

"Това решение потенциално засяга валидността на актовете, които е издал Кирил Петков", заяви служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

БНТ: По какъв начин ги засяга, то не е директно, но очаквате ли да възникнат съдебни спорове по някои от актовете?

"Аз очаквам не само и не толкова по юридически причини, колкото по политически да бъдат оспорвани някои от най-чувствителните решения, които той е издавал", допълни проф. Янаки Стоилов.

"Възложила съм на екипа на министерството да направи анализ кои актове евентуално биха били засегнати от съдебни бъдещи спорове. Това е първата стъпка, която правим в тази посока. Дали ще санирам или не - няма как в момента да отговоря, защото това са актове, които са свързани с други - специфични", каза още служебният министър на икономиката Даниела Везиева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъжда се петте смени във футбола да останат
Обсъжда се петте смени във футбола да останат
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край село Долно Белево
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край село Долно Белево