НОВИНИ

След 12 дни в Космоса: Руският снимачен екип се завърна на Земята

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:46, 17.10.2021 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Малко преди 8.00 часа местно време, корабът "Союз МС 18" се приземи по план в Казахстан. Първи от капсулата беше изваден космонавтът и капитан на полета - Олег Новицки, който беше на борд на Международната космическа станция от началото на април. След него от капсулата беше продуцентът и режисьор Клим Шипенко.

"Целият този полет е съвкупност от запомнящи се моменти, трудности, които трябваше да преодоляваме. Излитането и кацането е абсолютно неописуемо, не може да се сравни с нищо", разказа режисьорът.

Актрисата Юлия Пересилд напусна кораба последна и получи цветя.

"Истината е, че ми е малко тъжно днес, защото ни се струваше, че 12 дни са много. А когато всичко свърши, не ни се искаше да се разделяме", сподели тя.

Състоянието и на тримата е задоволително - предвид обстоятелствата, заявиха от РосКосмос. Шипенко и Пересилд ще преминат през 10-дневен рехабилитационен курс, а за Новицки той ще е по-дълъг.

За 12 дни бордът на космическата станция се превърна в снимачна площадка - бяха заснети части от филма "Предизвикателство". Историята е за лекарка, която трябва да спаси живота на космонавт.

Според предварителните планове около 35 - 40 минути от филма са заснети в Космоса, като трима руски космонавти имат епизодични роли в лентата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левон Хампарцумян: Икономическа криза в момента технически няма
Левон Хампарцумян: Икономическа криза в момента технически няма
Венци Стефанов: Имаше купени гласове на конгреса, привикваха ги в тоалетната
Венци Стефанов: Имаше купени гласове на конгреса, привикваха ги в тоалетната