НОВИНИ

След срещата на върха: НАТО прие нова стратегическа концепция за 10 години

Александър Марков
от Александър Марков
19:45, 30.06.2022
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Срещата на върха на НАТО в Мадрид завърши с решения, които ще променят алианса. Пактът ще укрепи силите си на изток, ще приеме две нови страни и ще се фокусира върху отбраната на държавите членки. Създаден беше и фонд за иновации в размер на 1 милиард долара, който ще насърчава развитието на технологиите.

Срещата на НАТО, която се проведе на 29 и 30 юни в Мадрид взе няколко ключови решения, едното от които - да приеме нова стратегическа концепция за алианса за идните десет години и да бъде взето решение за укрепване на Източния фланг.

Това, което стана ясно от брифинга на президента Румен Радев е, че към този момент България е част от усилията за укрепване на източния фланг и Италия остава рамкова държава на многонационалната бойна група, която ще бъде създадена на наша територия, а САЩ остават страната, която допринесе с една рота "Страйкър". На този етап решението за укрепване на източния фланг е на високо политическо ниво, но решението дали и кога батальонните бойни групи ще бъдат надградени до ниво бригади, предстои да бъдат взети.

Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

"На тази среща беше приета новата стратегическа концепция на НАТО след 2010 година, която връща алианса към неговата същностна мисия - да бъде гарант за суверенитета и териториалната цялост и сигурността на всяка държава - членка. Това решение има важни последици за всички страни - членки - да укрепват своя отбранителен потенциал и особено важно за нас от Източния фланг - да развиваме своята логистичната си система, инфраструктура и свързаност. За България означава да работим активно и да използваме финансовите механизми на НАТО, така че ние да развиваме тази свързаности включително тръбопроводи за гориво, шосейна, железопътна свързаност, инвестиции в пристанища и летища", заяви Радев.

Русия за първи път беше обявена за най-значимата и пряка заплаха за сигурността на страните членки, а Китай - за глобално предизвикателство. Беше решено да бъде окрупен източният фланг на алианса от Балтийско до Черно море. Официално - ще бъдат отправени покани към Швеция и Финландия да се присъединят към алианса, след като двете страни успяха в преговори с Турция да разсеят турските възражения по този въпрос.

Постигнато е споразумение с Турция за приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Путин: Членството на Швеция и Финландия в НАТО не безпокои Русия

След края на срещата на върха генералният секретар Йенс Столтенберг и американският президент Джо Байдън дадоха финални пресконференции.

"Изправени сме пред ера на стратегическа надпревара. Свидетели сме на стратегическо партньорство между Москва и Пекин. Нарастващата напористост на Китай и неговите силови политики имат последици за сигурността на съюзниците и партньорите от НАТО. Китай не е наш противник, но трябва ясно да виждаме предизвикателствата, които представлява. Договорихме се да засилим политическата и практическа подкрепа за всички други партньори, които са под риск от руска агресия, включително Босна и Херцеговина, Грузия и Република Молдова", заяви Йенс Столтенберг.

"В следващите дни планираме да обявим още 800 милиона долара, включително модерни западни противовъздушни средства за Украйна, а също допълнително артилерийско въоръжение и боеприпаси, противобатарейни радари, допълнителни боеприпаси за ракетни системи за залпов огън ХАЙМАРС, които вече са доставени на Украйна и допълнителни бройки ХАЙМАРС от други страни", каза Джо Байдън.

По темата работиха: Александър Марков, Цветелина Йорданова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нулево реми в контролата между Ботев Враца и АПОЕЛ Никозия
Нулево реми в контролата между Ботев Враца и АПОЕЛ Никозия
Виктория Томова с дебютна победа на двойки в турнирите от Големия шлем
Виктория Томова с дебютна победа на двойки в турнирите от Големия шлем