НОВИНИ

След зрителски сигнал: Ремонтират опасен подлез във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 17.09.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

За опасен подлез сигнализираха зрители на БНТ във Варна. Той се намира до спирка "Ботаническа градина" и се ползва от живеещите в курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена" и от туристи, почиващи там. Подлезът е в окаяно състояние. Заради това често хората пресичат натоварения път Варна – Златни пясъци с риск за живота си.

Марин Маринов живее в района и всеки ден минава през подлеза. Казва, че той не е ремонтиран от години и все повече се руши. От тавана пада мазилка. Стъпалата са разрушени, а от тях никнат храсти и дървета.

"Аз ги чистя всяка година, защото много бързо растат. Това не е моя работа, нямам време, а и никой не ми плаща. Мисълта ми е, че децата могат да се наранят в големите тръни на това дърво и това е много опасно за живота", разказва Марин Маринов.

Подлезът няма рампа за детски колички и за хора с увреждания. Трудно е да се ползват и стълбите, защото много от стъпалата липсват.

И тъй като подлезът е опасен, хората са принудени да пресичат пътното платно.

Подлезът се намира на пътя Варна – Златни пясъци, който е изключително натоварен, особено през летния сезон.

"Трябва да прескачаме мантинелата с опасност за живота ни. Тук са едни от богатите туристи на Европа, които идват и не могат да минат. Плюс това е много грозно", допълни Марин Маринов.

Освен това при всеки дъжд, подлезът се наводнява и водата не се оттича със седмици.

"Подлезът пропада. Ние - жителите на най-хубавия квартал на Варна даваме сигнали само и само нещо да се направи, да се поднови, за да може нашите деца спокойно да минават през подлеза и да си вземат рейса за училище, а също и работниците навсякъде, обаче нищо не се получава", коментира още Марин Маринов.

След нашия сигнал до Община Варна, оттам направиха оглед на подлеза.

"Част от мазилката липсва, защото под платното за движение няма най-вероятно хидроизолация. Предстои да бъде извършен ремонт и на северното платно на път 1-9 тази година, след което най-вероятно ще бъде поставена хидроизолация от Агенция "Пътна инфраструктура", след което ще бъде извършен и тотален ремонт на тавана на подлеза", заяви Тихомир Тимов, началник отдел "Общинска инфраструктура" в Община Варна.

Установена е и причината за наводняване на подлеза.

"Самият подлез е с канализационна система, с канали, които вчера при огледа беше констатирано, че са замърсени. Те също ще бъдат почистени именно с тази цел - да не се наводнява", каза още Тихомир Тимов.

Дърветата и храстите ще бъдат почистени от фирмата, която поддържа подлеза. Следващата седмица започва ремонт на стълбите, опасната мазилка от тавана ще бъде съборена, ще бъдат поставени парапет и рампа за детски колички.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Рибново децата имат нови спортни площадки
В Рибново децата имат нови спортни площадки
Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов
Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов