НОВИНИ

Код жълто: Сняг, силен вятър и виелици в понеделник

bnt avatar logo
от БНТ
13:12, 29.11.2020 (обновена)
5372
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Предупреждение от първа степен, код жълто, за дъжд, сняг, силен вятър, виелици и навявания e в сила понеделник. Още през нощта във високите полета на Западна България, в Дунавската равнина и Лудогорието дъждът ще започне да преминава в сняг, ще се образува и снежна покривка. Минималните температури сутринта ще са между минус 3° и 2°, на морския бряг - около 4°-5°.

Утре ще духа силен северозападен, в Източна България - силен североизточен вятър. В Лудогорието, в Централна Северна България, както и по планинските проходи, където снежната покривка ще достигне до около 15 см , ще има условия за виелици и навявания. В Източна България валежите ще са от мокър сняг.

По Черноморието, както и в южната половина от страната ще бъде по-топло и ще вали предимно дъжд, но в югоизточните райони се очакват значителни количества. Максималните температури за деня ще са предимно между 0° и 5°.

Сняг и в планините - повече в Родопите и централните райони на Стара планина. Ще духа умерен, по високите и открити части - временно силен вятър.

По северните склонове ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижат и в Боровец и Пампорово утре ще са отрицателни през целия ден, а в Банско ще е съвсем малко над нулата.

Над Франция и Испания, в централните райони на континента и по Средиземноморието ще е предимно слънчево. Валежи от дъжд ще има на Британските острови, в Германия, Белгия, Нидерландия и Дания. А студената въздушната маса над източната част от Централна Европа и Украйна, ще се премества на юг, като постепенно ще обхваща и по-голямата част от Балканите, където утре ще има валежи от сняг, а в южните части от полуострова - от дъжд.

У нас във вторник ще бъде ветровито, застудяването ще продължи и очакванията са дори по Черноморието дъждът да премине в сняг, но в следобедните часове валежите навсякъде ще спрат. Облачността ще намалее и в средата на седмицата сутрешните температури ще са много ниски - до минус 10 градуса ще паднат в Северна България, където ще се задържи и снежната покривка. От четвъртък от юг ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишават, по-съществено в източната половина от страната

В понеделник валежите ще продължат. Очакванията са в Северна България да се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 15 см. В Лудогорието и в Централна Северна България, както и в планинските проходи, ще има условия за виелици, навявания и заледявания. В Източна България валежите ще са от мокър сняг, а в южната половина от страната валежите ще са предимно от дъжд, на места значителни по-количество.

В края на деня валежите ще спират, първо в западните райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха две заведения в Столипиново след проверки
Затвориха две заведения в Столипиново след проверки
Нинова: Сезираме главния прокурор за изнесените факти във ВиК сектора от министър Димитров
Нинова: Сезираме главния прокурор за изнесените факти във ВиК сектора от министър Димитров