НОВИНИ

СУ: Налице е плагиатство в книгата на Петър Илиев

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:56, 27.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

В книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство. Това е заключението на Етичната комисия към СУ, където Илиев е преподавател по "Право". В книгата са преписани части от диceртaция нa доц. Нaтaлия Киceлoвa, без да е цитирана като източник. Ректорът на "Алма Матер" поиска трудовият договор на бившия кандидат за вицепремиер и вътрешен министър в правителството, предложено от Слави Трифонов, да бъде прекратен.

До ректора на СУ "Св. Климент Охридски“ бяха подадени три сигнала с искане за проверка на данни за наличие на плагиатство. Етичната комисия се натъква на приблизително 90 проблемни страници. Открити са напълно идентични цели страници и обширни пасажи. Използвани са отделни замени на думи и фрази, които обаче не променят смисъла на изложението.

Заключението на Етичната комисия е, че в книгата на Петър Илиев е налице плагиатство, при което са използвани значителни части от дисертацията на доцент Наталия Киселова "Парламентарен контрол" без да е цитирана като източник. Според Комисията е налице незачитане на чужд принос в научен труд. И още - в становището се посочва, че плагиатството е вид измама, поради което е смятано за тежко нарушение на научноизследователската етика, недопустимо като деяние и поведение на член на академичната общност.

Проверката е продължила 45 дни. Една от причините за забавянето на резултатите са справките, които е трябвало да установят страниците на монографията към 2015 г. Оказва се, че на 13 август от издателството, със знанието и съгласието на Петър Илиев, е изпратено съкратено издание от 618 страници. Проверката е установила, че книгата "Компетенцията на Народното събрание" от 2015 г. се състои от 697 страници. Според комисията представянето на преработен вариант е опит да се попречи на проверката и е несъвместимо с академичната честност и почтеност.

Петър Илиев: Имам пълното доверие и подкрепа на Слави Трифонов

На 19 септември в предаването на БНТ "Говори сега" Илиев заяви, че според него казусът не трябва да се разглежда от Етична комисия, а от факултетния съвет, както било записано в правилника на СУ.

"Факултетният съвет се състои от 35 юристи, преобладаващо доценти и професори. Етичната комисия се състои от девет члена, които не са юристи с изключение на един, и имам едно усещане за липса на обективност и неутралност точно поради тази линия - повечето от членовете на тази комисия най-вероятно ще се облегнат на мнението на единствения юрист", каза Илиев.

Тогава Петър Илиев заяви, че в Етичната комисия има членове на политически партии, без обаче да обяви конкретни имена.

"С тази тема в продължение на втори месец се подменя дневният ред на обществото, реалният. Реалният дневен ред на хората е съвсем друг", допълни той.

От СУ днес отказаха да коментират становището. Петър Илиев също не беше открит за коментар.

Становището на Етичната комисия вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона без Роналд Куман срещу шампиона на Испания
Барселона без Роналд Куман срещу шампиона на Испания
Етър без допуснат гол вече 714 минути
Етър без допуснат гол вече 714 минути