НОВИНИ

В "Референдум": 43% от българите вярват на личните си лекари за ваксините срещу COVID-19

референдум хората вярват личните лекари ваксините covid специално допитване алфа рисърч
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 19.10.2021 (обновена)
8490
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Специално проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" за предаването "Референдум" сочи, че мнението на българите "за" и "против" ползите от ваксините е почти разделено.

55.1% от запитаните вярват в ефекта на ваксините, а 43.6% са настроени отрицателно. Близо 19 на сто не се интересуват от никаква информация за ваксините и казват, че си имат собствено мнение.

На въпрос на кого вярват най-много, когато става въпрос за ваксинацията срещу COVID-19, над 43 процента посочват личните си лекари. Всеки трети се доверява на лекари и медицински експерти по медиите, а всеки пети слуша свои познати по темата.

Малко над 7% признават, че черпят информация и от социалните мрежи. Същият процент от запитаните искат да се въведе пълен локдаун заради нарастващите случаи на положителни тестове и приети в болница.

За 64% най-добрата мярка си остава носенето на маски и строг контрол за спазване на мерките без да се затварят бизнеси, институции и обществени места.

Какво е най-важното, което трябва да знаем за начина, по който ваксините работят? Каква е причината да сме последни в ЕС по брой ваксинирани? Науката срещу конспирациите и фалшивите новини! Как да спечелим битката с вируса и да преборим черните класации? По-строги мерки или зелени сертификати?

В предаването по тези теми дискутираха:

  • Проф. Мира Кожухарова – съветник на министъра на здравеопазването;
  • Проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация;
  • Доц. Любомира Николаева - Гломб – вирусолог – НЦЗПБ;
  • Доц. Николай Димитров - социален психолог;
  • Павел Вълчев – старши изследовател в социологическа агенция "Алфа Рисърч".

Според проф. Кожухарова най-сигурният начин за създаване на имунитет е ваксината, но обществото не се е мобилизирало. Вариантът за работа е или да се ограничат контактите в големи обществени места, или те да се посещават и обслужват от хора, при които рискът от предаване на заразата е минимален.

"При старта на ваксинационната кампания 15% изразяват веднага готовност, други 45% са категорично против, а третата група 40 процента се колебаеха. Битката беше за тези 40 процента. Ако всички те се бяха ваксинирали, ситуацията в страната щеше да е коренно различна. За този период само 1/3 от тях са го направили", каза Павел Вълчев.

По думите му това говори, че досега провежданите политики не са достатъчно ефикасни, но наличието на позитивни нагласи към ваксинацията означава, че имаме потенциал.

"Едно разболяване, тоест придобиване на имунитет по естествен път, води всички неизвестни дали ще попаднеш в групата на средно тежко преболедувалите или тези, които го прекараха тежко", допълни доц. Николаева - Гломб.

Според нея твърденията, че ваксинираните са застрашени колкото неваксинираните, е фалшива новина. Те се разболяват значително по-малко и го изкарват значително по-леко.

"Европейците се бяхме малко разлигавили - говорехме за качество на живот, но тук става въпрос и за продължителността му. Ваксините имат капацитета да намаляват хоспитализацията и смъртта", заяви проф. Момеков.

Цялото предаване можете да гледате ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време ни очаква утре
Слънчево време ни очаква утре
ВСС няма да налага наказание на съдия Андон Миталов
ВСС няма да налага наказание на съдия Андон Миталов