НОВИНИ

Спомен за Енио Мориконе

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 06.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

На 91 години почина Енио Мориконе - един от най-великите композитори на филмова музика. Той е издъхнал в клиника в Рим, след тежко падане преди няколко седмици, според местни медии. Мориконе е написал музика за над 400 филма. Носител е на стотици престижни музикални награди, включително два Оскара и три Златни глобуса.

Декември 2013 година - концертът на големия Енио Мориконе в България. Българските почитатели на италианския композитор и диригент имаха възможността да се докоснат до таланта и музиката му и да чуят част от неговите велики произведения.

Първата си композиция Енио създава когато е на шест. Баща му е музикант, вижда таланта на сина си и го окуражава. Мориконе завършва музикално училище с профил тромпет. Първоначално работи в нощни заведения, след това в театри. Няколко години работи за радио и тв-предавания. На 32 започва да композира музика за филми, което се оказва неговото истинско призвание.

Енио Мориконе, композитор: "Аз не съм истински диригент. Никога няма да дирижирам музика на други композитори. Правя го само, защото ми харесва да слушам собствената си музика и да виждам как реагира публиката. Защото в киното - трудно е да се съсредоточиш върху музиката - има диалог, има шум, специални ефекти и т.н., всичко това разсейва зрителя от музиката."

Снимки: БГНЕС

Славата идва с композициите за филмите на съученика му Серджо Леоне, които са известни като спагети уестърни. Като първата лента е "За шепа долари". Сред най-известните филми, за които Мориконе е творил са "Добрият, лошият и злият", „Имало едно време на Запад", „Професионалистът", „Ново кино „Парадизо", "Малена", "Недосегаемите".

През годините работи с Бернардо Бертолучи, Пиер Паоло Пазолини, Дарио Ардженто, покорява Холивуд.

С Енио Мориконе си отива една кино и музикална епоха. Музиката му обаче ще пребъде.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж от Сливен за убийството на 49-годишна жена
Задържаха мъж от Сливен за убийството на 49-годишна жена
Лекарският съюз осъди действията на магистрата от Плевен
Лекарският съюз осъди действията на магистрата от Плевен