НОВИНИ

Столичната 124-а детска градина е готова да приеме децата на медиците

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:46, 27.11.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Още

В София и други големи градове ще има дежурни детски градини, които ще работят за децата на медиците на първа линия в борбата с COVID-19. В София ще работят две детски градини, за да може децата на медиците, които работят на първа линия, да са спокойни.

124-а детска градина в София се намира близо до ВМА.

"Екипът има готовност да работи целодневно в реновираната част на детската градина. Четири групи са в готовност да приемат дечица. Чакаме допълнително инструкции и списъци със служителите, които са на първа линия и чиито деца желаят да посещават дежурната градина", заяви в "Денят започна" директорът на градината Теменужка Димитрова.

Според нея няма повод за притеснение. В детската градина има три медицински сестри, а всяка група има три учителки и един помощник-възпитател. Няма да има нощни дежурства.

"За децата е важно, въпреки че са затворени вкъщи и страдат от липсата на среда с връстници, да се чувстват подкрепени и да им се предоставят възможности за развитие. Така че е важно възрастните да могат да им осигуряват благоприятни възможности, дори подкрепени от специалистите, които работят с децата ежедневно", каза детският психолог Надежда Иванова.

Две детски градини в София ще поемат около 80 деца на лекари в COVID отделения

За децата на медиците ще се полагат всички грижи, увери медицинската сестра Албена Кръстителска.

"Ние сме много радостни, че можем да помогнем, за да могат медиците да се борят с COVID-19, а ние да гледаме техните дечица", каза още тя.

Децата, които проявят симптоми, ще бъдат изолирани в отделна стая, след което ще се съобщава на родителите, които да ги вземат и да ги заведат на лекар.

Детската градина ще приема всички деца, които са подали документи, удостоверяващи че родителите им са медици и работят в COVID отделение.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаите готвят протест на 29 ноември
Полицаите готвят протест на 29 ноември
Проф. Чорбанов: До Нова година ще имаме българска ваксина срещу COVID-19
Проф. Чорбанов: До Нова година ще имаме българска ваксина срещу COVID-19