НОВИНИ

Светът посреща 2021 г.: Пандемията беляза тържествата

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:01, 31.12.2020
5103
Чете се за: 03:05 мин.
Общество
Слушай новината

Днешният ден не е като другите и защото са необходими 26, а не 24 часа, за да настъпи Новата година навсякъде по света. Това е така, защото всеки чака полунощ, а различните държави използват 38 часови зони.

Първи посрещнаха 2021-а тихоокеанските острови Самоа и Кирибати - там отпразнуваха събитието цели 12 часа преди България.

Последен ще е друг остров в Тихия океан - необитаемият Бейкър Айлънд. Когато там започне първия ден от януари, в други части на света вече ще са сменили датата на календара на 2-ри.

Пандемията беляза посрещането на новата година по света, но не отне от блясъка, въпреки отменените тържества.

Остров Самоа първи навлезе в 2021-ва със зрелищни фойерверки. После бяха Нова Зеландия и Австралия, където също беше красиво, но пусто.

В Сидни, където обикновено се струпват хиляди желаещи да изберат най-добрата гледка към спектакъла, новогодишната заря беше почти без публика заради ограниченията.



Тази година няма да видим такава гледка в Берлин - заради пандемията беше отменената зарята, а продажбата на фойерверки - забранена. Хиляди полицаи ще следят за спазването на мерките в Германия, която е под карантина до 10 януари.

Ангела Меркел отправи емоционално обръщение - последното като канцлер. Меркел съобщи, че няма да участва в предстоящите парламентарни избори и че отиващата си 2020-та е най-трудната в цялото ѝ управление.

"Няма да е преувеличено, ако кажа: никога през последните 15 години не сме смятали старата година за толкова тежка и въпреки всичките притеснения и скептицизъм, никога не сме гледали към новата с толкова надежда", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Когато часовникът удари 12, Франция ще е в режим на полицейски час. За спазването му са мобилизирани 100 хиляди полицаи. Но французите не изневериха на вкуса си към живота и ще компенсират изолацията с гурме.

В Италия също заложиха на добрата храна. За празника италианците са купували най-много риба и висококачествени вина и шампанско. Тази нощ в страната също ще има полицейски час, а проучване сочи, че почти половината граждани са готови да сигнализират за нарушения и големи събирания.

На много места в САЩ са отменени тържествата и фойерверките. В Ню Йорк спускането на кристалната топка на Таймс Скуеър ще бъде наблюдавано онлайн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За новото нормално от първо лице: Краят на годината и край на карантината
За новото нормално от първо лице: Краят на годината и край на карантината
Санитарка открадна парите на пациент в пловдивска болница
Санитарка открадна парите на пациент в пловдивска болница