НОВИНИ

Таен вход под площада на Хераклея Синтика

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:37, 27.09.2020
8734
Чете се за: 01:18 мин.
Наука и технологии

Градът, основан от македоните - Хераклея Синтика, е преживял две унищожителни земетресения и потоп, преди да изчезне. Това са данните от археологическите проучвания тази година, които успяха да разкрият изцяло и площада на величествения град. Под него учените откриха и таен проход.

Знаят за последното земетресение от 5 век, след който градът вече не е същият. Но по-ранните пластове разкриват друго, още по-мощно, 40 години преди това.

Доц. д-р Людмил Вагалински – ръководител на археологическите разкопки: Колоните, които виждате, са паднали от северния стилобат, тук са се издигали заедно с целия ордер около 6 метра височина, силно земетресение на север, поне 8 по Рихтер. 8 и нагоре.

Страшно земетресение е било. Подобно, съвремието е виждало единствено в Чили. Величествен, стабилен градеш е рухнал и се е разпилял като стъклен, Струма е изчезнала. Но това не е единственото бедствие сполетяло града.

Дебел пласт утаена глина върху разрушенията от земетресението подсказват голям потоп. При разместването на земните пластове, коритото на близката река Стумешница се е запушило и натрупало огромни количество вода. А когато тапата поддала, всичко за миг се стоварва върху града.

Доц. д-р Людмил Вагалински: Т.е. бягали са, падали са колони, всичко рухва, ужасен шум, прах, те бягат веднъж – защото това се срутва по склона, търкаля се. После вълната идва след това отдолу, т.е. те трябва да се върнат отдолу да бягат и пак да се качат на хълма. Защото пък идва цунами от Струмешница, това са метри глина. Животът им е бил много труден тук. Просто светът им се е сринал, след 800 години цивилизация.

Въпреки апокалипсиса, археолозите не откриват жертви. Вероятно са имали време да избягат. Но после са се върнали и са се опитали да възстановят живота и блясъка на града, който изглежда се е гордеел с огромен площад.

Доц. д-р Людмил Вагалински - Голям е 3 декара, много е. Съизмерим е с градове като Амфиполис и дори Солун.

Проучвайки покрития коридор на форума, учените се натъкват на вход към помещение под площада.

Доц. д-р Людмил Вагалински: Ние се закачаме малко, че може би там държат хазната на общината на града, защото е сигурно място под плочника на града и винаги има много хора, централно е, открито е. Е този вход ни е провокацията тази година.

Подробен репортаж от сутрешния блок "Денят започва" можете да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българско семейство обикаля Европа през реки и морета
Българско семейство обикаля Европа през реки и морета
Тежко домакинско поражение от Лестър за Манчестър Сити
Тежко домакинско поражение от Лестър за Манчестър Сити