НОВИНИ

Тайфунът Вамко удари сериозно Филипините, има жертви (СНИМКИ)

тайфунът вамко удари сериозно филипините жертви снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:21, 14.11.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Общество

Най-малко 53 души са загинали в резултат на наводнения, свлачища и други произшествия, причинени от тайфуна Вамко във Филипините, съобщава „Дойче Веле“, цитирайки месните власти.

Въпреки че тайфунът е напуснал архипелага, причинените от него наводнения са засегнали Кабаян, където 24 от 28-те му общини са изцяло наводнени.

Десетки хиляди хора са в капан от наводненията в Кагаян и други близки провинции, докато въоръжените сили и аварийните екипи работят за спасяване на засегнатите с превозни средства и хеликоптери.

Вамко, петият тайфун, ударил Филипините за по-малко от месец, е оставил десетки ранени и изчезнали поради наводнения в много части на остров Лузон, включително Манила, където е отчетено най-тежкото наводнение от десетилетия.

Тайфунът, който достигна сушата в сряда вечерта със силен вятър от 155 км/ч и пориви до 255 км/ч, предизвика евакуацията на около 350 000 души в цялата страна. Около 100 000 трябваше да бъдат спасени от аварийни екипи, 41 000 са евакуираните само в столицата Манила.

След като преживяха 21 циклона тази година, метеорологичната служба предупреди, че Филипините могат да пострадат от преминаването на още четири преди края на 2020 г., особено уязвима от бури поради въздействието на явлението, известно като „Ла Ниня“.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десет души загинаха при пожар в COVID отделение в Румъния
Десет души загинаха при пожар в COVID отделение в Румъния
Откриха зимния мотосезон във Варна
Откриха зимния мотосезон във Варна