НОВИНИ

Талибаните няма да допускат афганистанци до летището в Кабул

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:44, 24.08.2021
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Говорител на талибаните обяви, че спират да пускат афганистанци да напускат страната от летището в Кабул. Съюзниците на Съединените щати настояват евакуацията от Афганистан да продължи и след 31 август. Въпросът е в центъра на разговорите на виртуална среща на лидерите на Г-7. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал с един от водачите на талибаните - Абдул Гани Барадар. Важен разговор на фона на неизвестните за сигурността в Афганистан и изтеглянето от страната след поставения краен срок.

Говорителят на талибаните обяви, че афганистанци повече няма да бъдат допускани до летището в Кабул, а хората, които са там, могат да се приберат у дома и безопасността им ще бъде гарантирана. Забихула Муджахид призова Вашингтон да не насърчава афганистанците да напускат родината си. Талибаните не са се съгласявали за удължаване на крайния срок за евакуация след 31 август и искат изтеглянето на всички чужденци да бъде завършено до тази дата. Всички медии, болници, училища, университети и местни власти работят, съобщи още говорителят и препоръча засега жените да си останат у дома заради собствената си сигурност.

Талибани патрулират по улиците на афганистанската столица.

На по-малко от два километра от центъра, от международното летище западните сили бързат с евакуацията. По-рано през деня там продължаваха да се тълпят хиляди афганистанци с надеждата, че ще успеят да напуснат страната. Някои са пренесли багажа си с ръчни колички. За 10 дни западните държави са евакуирали около 50 000 души. Но расте тревогата, че няма да успеят да изтеглят всички до 31 август.

"Имах разговори с много европейски страни, които са също толкова разтревожени като нас. Затова времето е от най-голямо значение. Готвим се за най-лошото, 31 август", заяви Бен Уолъс, министър на отбраната на Великобритания.

За Франция този краен срок означава спиране още в четвъртък на създадения от нея въздушен коридор за евакуация от Кабул. Същевременно стана ясно, че петима евакуирани афганистанци са под наблюдение заради предполагаеми връзки с талибаните, а един е задържан.

Часове преди срещата на Г-7 говорителят на талибаните Сухаил Шахин заяви, че изтеглянето от Афганистан трябва да приключи в срок.

"Не искаме удължаване, защото това е окупация. Трябва да се сложи край на тази окупация. Те могат да имат добри отношения с нас, а ако желаят и да участват във възстановяването на Афганистан", заяви Сухаил Шахин, говорител на талибаните в Катар.

Талибаните дадоха заявка, че започва изграждането на нов Афганистан, започвайки реконструкцията на ключова магистрала между Кабул и втория най-голям град Кандахар. Близо 500 км път беше непрекъснато атакуван от тях през последните две десетилетия.

Смята се, че в ръцете на талибаните са попаднали американско въоръжение и техника. Според Вашингтон количеството е незначително, а талибаните трудно биха боравили с военните самолети, хеликоптери и ракети заради липсата на подготовка. Все пак, не е изключена операция по унищожаването им след края на евакуацията, съобщи телевизия "Ал Арабия".

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приемат ли партиите идеята Ива Митева да е премиер?
Приемат ли партиите идеята Ива Митева да е премиер?
Приеха за първо четене актуализациите на трите основни бюджета на държавата
Приеха за първо четене актуализациите на трите основни бюджета на държавата