НОВИНИ

Талибаните обявиха временно правителство на фона на масови протести

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:35, 07.09.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Талибаните обявиха Афганистан за Ислямски емират и назначиха временно правителство с премиер - един от основателите на движението, и с вътрешен министър, издирван от ФБР.

На този фон на масов протест в Кабул стотици демонстранти поискаха равноправие за жените и скандираха срещу Пакистан, който подкрепя талибаните. Талибаните обаче ги разпръснаха с изстрели във въздуха.

Университетите в Афганистан започнаха почти празни учебната година, а в аудиториите жените са разделени от мъжете със завеса.

Стрелба във въздуха отново отекна в Кабул, въпреки че талибаните забраниха тази практика миналата седмица заради смъртта на няколко души, убити от празнични салюти.

Има сведения, че талибаните снимат протестиращи отблизо, вероятно с цел бъдещо разпознаване. Към недоволните жени се присъединиха и мъже със същите искания - равенство между половете и сигурност.

Освен към талибаните, гневът е насочен и към Пакистан. Според демонстрантите пакистанската авиация е нанесла удари срещу провинция Панджшир - последната крепост на антиталибанската съпротива. Исламабад отрича. Лидерът на съпротивата Ахмад Масуд призова за "национално въстание".

В началото на учебната година жените могат да посещават частни университети, но трябва да бъдат отделени със завеса в аудиториите.

"Ще има много отрицателен ефект върху мотивацията на жените за обучение. У тях ще остане усещането, че ще получат същото отношение и на трудовия пазар - ще бъдат отделени като в учебното заведение. Това със сигурност ще означава по-малки възможности за по-високи и по-добри позиции", споделя преподавателят Амир Нури.

В сила са и строги ограничения за дамското облекло в аудиторията - абая, която скрива извивките на тялото и никаб - покривало с тесен процеп за очите.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последните владетели на солта: Как е загинала първата европейска цивилизация
Последните владетели на солта: Как е загинала първата европейска цивилизация
"Лъвчетата" допуснаха тежка загуба от Уелс
"Лъвчетата" допуснаха тежка загуба от Уелс