НОВИНИ

Талибаните обявяват новия кабинет на Афганистан до дни

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:13, 02.09.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Талибаните се готвят да обявят своето правителство.

Жените ще имат известна роля в него, но е малко вероятно да получат министерски постове. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на представител на талибаните. Катар предложи помощ за отварянето на летището в Кабул, което ще улесни хуманитарни пратки и евентуални евакуации. С военен парад талибаните демонстрираха колко много военна техника на съюзниците е в ръцете им.

Афганистан - краят на най-дългата война на Америка

Продавачи на черно-бели талибански флагове по улиците на Кабул. Снимки с купища знамена в социалните мрежи с внушението, че са от президентския дворец преди церемония за обявяването на новия кабинет. Въоръжени патрули в Кабул. Подготовката за прехода във властта в Афганистан е в пълна сила.

Преди да бъде обявен новия кабинет, говорителят на талибаните очерта посоката, в която ще поведат страната. В ексклузивно интервю за китайската държавна телевизия Забихула Муджахид заяви, че се полагат усилия за възстановяване на нормалната работа в различни сектори, особено здравния и финансовия, и открои два проблема.

"Първо, стабилизиране на сигурността. Създадохме специален екип, който ще поддържа сигурността на летището. Второ, съществуват технически проблеми заради нанесените сериозни щети. След като американците напуснаха, те унищожиха много неща, подробности за които бяха предоставени на медиите, и се надяваме техническият ни екип да разреши тези проблеми и нормалното функциониране скоро да бъде възстановено", заяви говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

Байдън за изтеглянето от Афганистан: Огромен успех

Катар работи с талибаните за възможно най-скорошното отваряне на международното летище в Кабул, съобщи външният министър на страната. Там пристигна катарски технически екип, а представител на талибаните разпространи видео, в което твърди, че е пристигнал и втори самолет на Катарските авиолинии. Вътрешните полети от Кабул ще бъдат подновени от утре, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на афганистанската гражданска авиация.

Над Кандахар демонстративно прелетя хеликоптер "Блек Хоук" на стойност 6 милиона долара. В града талибаните организираха военен парад с останалата след изтеглянето на САЩ и съюзниците им военна техника.

Според проучване на британския "Дейли Мейл" в техни ръце са машини и оборудване за десетки милиони, а бойната авиация, с която разполагат, е по-мощна от тази на поне 10 държави от НАТО.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Айда потопи Ню Йорк - стихията взе най-малко 20 жертви
Айда потопи Ню Йорк - стихията взе най-малко 20 жертви
Изслушаха премиера и външния министър за мигрантския натиск
Изслушаха премиера и външния министър за мигрантския натиск