НОВИНИ

Талибаните завзеха още две столици на афганистански провинции

талибаните завзеха три столици афганистански провинции
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:47, 08.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Стотици хиляди бяха прокудени от домовете си, откакто талибаните започнаха офанзивата си в Афганистан през месец май - едновременно с изтеглянето на натовските войски от страната. Днес талибаните спечелиха още големи победи над правителствените войски. В ръцете на бунтовниците паднаха големите градове Кундуз и Сари Пул, за които не са се водили тежки боеве, предаде БНР.

С превземането на двата града само ден след падането на друга провинциална столица - Шеберган, талибаните консолидират контрола си над северната част на Афганистан.

Агенция Франс прес съобщава за засилване на натиска върху друг важен град в региона - Талокан. Пред агенцията жител на Кундуз описа ситуацията в града като "пълен хаос". От министерството на отбраната заявиха, че армията се подготвя да отвоюва Кундуз, но според други източници бойците на местния главатар Абдул Рашид Достум се изтеглят към Мазари Шариф. В Сари Пул правителствените сили са отстъпили всички административни сгради и са обкръжени в казарма на 3 километра от града.

Според анализатор от Международната кризисна група, освен психологическо предимство, успехът в Кундуз ще даде на бунтовниците възможност да съсредоточат повече сили в други райони на страната. АФП съобщава за неотслабващи боеве в покрайнините на Херат - на запад, и в Лашкар Гах и Кандахар - на юг. Често жителите на тези райони се оказват под кръстосания огън на воюващите. 12 бежанци от Гардез, южно от Кабул, загинаха вчера, след като бусът им се натъкна на мина.

От петък ислямистите завзеха общо четири провинциални столици в блиц офанзива срещу правителствените сили. Превземането на Кундуз и Сарипол идва само денонощие, след като талибаните обявиха, че са завладели още два главни града на провинции - югозападната Немруз, която граничи с Иран и с Пакистан, и северната Джаузджан - на границата с Туркменистан. На този фон президентът на Афганистан Ашраф Гани изрази оптимизъм, че армията ще успее да удържи талибаните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставиха 1318 дози ваксини в "зелените коридори" в София през уикенда
Поставиха 1318 дози ваксини в "зелените коридори" в София през уикенда
По-горещо утре, рискът от пожари е много голям
По-горещо утре, рискът от пожари е много голям