НОВИНИ

Емблематични лица на БНТ представят "Махалото на прехода"

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 29.06.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

БНТ представя новата документална поредица в три епизода "Махалото на прехода". Тематичните филми, чиито автори са емблематичните журналисти от обществената телевизия Надя Обретенова, Аделина Радева и Георги Милков, ще бъдат излъчени в три поредни седмици в сряда – на 29 юни, на 6 юли и на 13 юли – от 21.00 ч. по БНТ 1. Всеки един от филмите разглежда различни аспекти на прехода през последните три десетилетия.

Първият епизод от документалната поредица „Махалото на прехода“ е проектът на Надя Обретенова и режисьора Николай Тодоров – „Взривяването на системата“. Филмът обхваща периода 1997-2007 година, а пред камерата на екипа застават президентите Петър Стоянов и Георги Първанов.

Документалната лента показва ключовите вътрешнополитически решения на трите правителства, управлявали България в периода, както и важните събития, белязали тези 10 години – в икономиката, социалния живот, здравеопазването и образованието.

Един от запомнящите се моменти е събарянето на Мавзолея на Георги Димитров в София. За разрушаването на този символ на тоталитарната власт във филма свидетелства бившият директор на служба КОС в МВР – Венцислав Рангелов.

Повече подробности за филма вижте от гостуването на Надя Обретенова в "Денят започва" по БНТ.

Гледайте „Взривяването на системата“ на 29 юни от 21.00 ч. по БНТ 1!

Вторият епизод от документалната поредица „Махалото на прехода“ е проектът на Аделина Радева и режисьора Станислав Терзиев – „Цената на парите“. Филмът обхваща периода 1995-2009 година, а пред камерата на екипа застават икономистът Красен Станчев, психиатърът Николай Михайлов и юристът Татяна Дончева – и тримата активни общественици и депутати.

Документалната лента показва двете крайности в сблъсъка в социалния и икономически живот на българина през тези години – финансовото неблагополучие на малкия човек и неговите битки, купоните и опашките за храна на фона на печатането на пари, червените куфарчета и показните убийства. Как се запазва достойнството? С непозволени средства ли се стига до витрината на жадувания свят? И двата въпроса се наложиха неумолимо през последните три десетилетия.

Гледайте „Цената на парите“ на 6 юли от 21:00 ч. по БНТ 1!

Третият епизод от документалната поредица „Махалото на прехода“ е проектът на Георги Милков – „Към света след Желязната завеса“. Филмът представя детайли за това как България излиза от международната изолация и обръща курса в дипломацията.

За присъединяването към НАТО и ЕС и пътя на страната ни до там, за разпадането на СИВ и Варшавския договор, за ключови визити у нас като посещенията на папа Йоан Павел Втори и Бил Клинтън, за събитията в Либия – спътници на Георги Милков в пътуването „Към света след Желязната завеса“ са президентът Франсоа Митеран, Ив Манвил от организаторите на закуската с Франсоа Митеран, Стефан Тафров, Петър Стоянов, Надежда Нейнски, Соломон Паси и Димитър Цанчев.

Гледайте „Към света след Желязната завеса“ на 13 юли от 21:00 ч. по БНТ 1!

Изпълнителен продуцент на документалната поредица „Махалото на прехода“ е Весела Смилец, редактори са Весела Смилец и Мария Чернева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отломка от противоградна ракета падна върху гараж във Видин
Отломка от противоградна ракета падна върху гараж във Видин
Служители от две държавни агенции излязоха на протест пред НС
Служители от две държавни агенции излязоха на протест пред НС