НОВИНИ

Илия Тодоров: Важно е глобите за скорост да бъдат без човешка намеса

bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 17.12.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Слушай новината

По наблюдения на Българска асоциация на пострадалите при катастрофа съдът отменя основателно голяма част от глобите за нарушение на пътя. Това коментира в "Денят започва" Илия Тодоров по повод на това, че шофьор, карал с 230 км/ч, осъди "Пътна полиция".

Вероятно съдът правилно е отменил глобата и става въпрос за грешка на служител. Автоматизирането на целия процес би било решение срещу допускането на грешки, коментира Илия Тодоров.

Според него не става въпрос за случайност. Голяма част от глобите съдът ги отменя. Точна статистика няма затова какъв процент от наложените санкции влизат в сила или се отменят от съда. Неизбежността на санкциите е това, което помага за превенцията, а не техният размер. Когато знаеш, че при нарушение ще получиш санкция и ще я изтърпиш, а не да бъде отменена или да минеш по другия начин - това дисциплинира водачите, коментира още Илия Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофа.

Шофьор, карал с 230 км/ч, осъди Пътна полиция

Важно е глобите за скорост да бъдат без човешка намеса, да бъде изцяло дигитализиран процесът. Казват се електронни фишове, но на практика се попълват на ръка, коментира още Тодоров.

Друг приом за решаване на проблема със скоростта са системите за следене на средна скорост. Засичането на превишена скорост на определена точка очевидно не работи. Ако има работеща система, този проблем може да бъде решен, обясни Илия Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ричард Алибегов: Със затворени заведения и фитнеси няма да преборим епидемията
Ричард Алибегов: Със затворени заведения и фитнеси няма да преборим епидемията
Защо сметките за парно за ноември ще са по-високи?
Защо сметките за парно за ноември ще са по-високи?