НОВИНИ

Три протеста затрудниха движението в София и страната (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 18.05.2022
Чете се за: 06:20 мин.
Бизнес
Слушай новината

В София се провеждат три паралелни протеста от сутринта - на превозвачите, на работещите в градския транспорт и на таксиметровите шофьори. Ключови кръстовища в пиковете часове бяха затворени. Всички протестират срещу високите цени и искат мерки и помощ от държавата.

"Държавният бюджет беше гласуван без необходимите средства за тази социална услуга градски транспорт. Нещата вървят към спиране на градския транспорт. Искаме да запазим работните си места", коментира Росен Евгениев, диспечер в градския транспорт.

"Метрото може да бъде спряно. В последния момент хората в понеделник си получиха заплатите. Буквално се събираха стотинките, за да може хората да си получат заплатите за април", коментира Иван Кирилов, председател на Федерация на транспортните работници "Подкрепа".

"Разчетът за 144 млн. лв. е направен при цени на дизела 2,85 лв. Виждате, че цената се увеличава. Същото е и с природния газ. Големият проблем в обществения транспорт след ковид кризата дойде от енергоносителите", коментира Карлос Контрера, председател на транспортната комисия, по повод протеста на работещите в градския транспорт в София.

На протест в София излязоха и шофьори на таксита. Те се събраха около 9:00 часа на Южната дъга на Околовръстното шосе.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

В 10:00 часа се отправиха на автошествие към центъра на града като блокираха за по 10 минути кръстовища около Центъра по хигиена и Националния дворец на културата.

Те настояват за мерки за намаляване на цените на горивата.

Протестиращите превозвачи остават с непроменени искания - да се намали акцизът на горивата и да не се разширява обхватът на толсистемата. Те спазиха обещанието си да не блокират напълно движението по ключови пътни артерии.

Вижте и още във включването на Зоя Велинова:

"Очакваме да продължим конструктивния диалог, очакваме да постигнем необходимите резултати като дотогава ние ще бъдем в протестни действия, ще отстояваме позициите си, това заявихме и на министър- председателя съвсем коректно, защото ние към момента нямаме изпълнено нито едно от нашите искания, а ние имаме морален дълг не само към нашите колеги, а и към всеки български гражданин които подкрепят нашите протести", коментира Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"От вчерашната среща произтекоха два конкретни ангажимента от наша страна - протестът днес да бъде мирен, от страна на управляващите има ангажимент днес да не бъдем репресирани, да бъдат допуснати камионите до София и да не бъдат записвани номера и след това извършвани последващи проверки. За момента ние спазваме ангажимента, но за съжаление от страна на управляващите отново имаме забрана да извършим нещата, които сме съгласували със СДВР - да направим шествие до Четвърти километър и да се върнем обратно, където е разрешено за камиони", заяви Димитър Димитров от Камара на автомобилните превозвачи в България.

В Бургас се стигна до напрежение, след като камион на една от куриерските фирми опита да премине през блокадата. Протестиращите определиха действията като провокация на транспортния министър:

Тирове и строителна техника блокираха десните ленти по три от основните входно–изходни артерии на Пловдив. Протестът в момента е на Асеновградско шосе, Голямоконарско шосе и Цариградско шосе.

Движението в останалите ленти в района на мирния протест се осъществява нормално, под полицейски контрол.

В Ямбол автобусните линии на градския транспорт няма бъдат обслужвани до 17:00 часа днес. Превозвачи от Ямбол, Сливен и Бургас се събраха на паркинга до пътен възел "Кабиле" на АМ „Тракия" още в 9 сутринта. Първоначалното намерение на протестиращите да блокират магистралата и пътя за граничен пункт Лесово бе заменено с преминаване през два от околовръстните пътища на Ямбол. Така десетки тежкотоварни автомобили, автобуси и таксиметрови коли затрудниха движението между 11:00 и 12:00 часа.

"Протестираме за това, че трябва да се намали акциза на 50%, трябва да не допускаме увеличение на толсистемата да бъде разширена и ценово, и маршрутите да бъдат увеличени и за добавката, която е за биодобавката на дизела. На база на вчерашните разговори, които се проведоха в МС, разбрали сме се две седмици спираме протестите, в протестна готовност сме всъщност, но спираме протестите и очакваме решението на Правителството какви мерки ще вземе за нашите искания." - каза Теодор Тодоров, организатор на протеста в Ямбол.

Граждански протест затвори за кратко и граничния пункт "Кулата". Протестът беше организиран от жители на Петрич и Сандански, в подкрепа на националния протест на превозвачите.

След като не успяха да блокират границата, протестиращите направиха жива верига. Така движението беше спряно за съвсем кратко. С протеста граждани и превозвачи целят да покажат, че търпението им е изчерпано. Протестиращите заявиха, че ако до неделя исканията им не бъдат изпълнени, в понеделник движението ще бъде блокирано на всички важни артерии в Югозападна България, но този път с гражданско неподчинение.

По темата работи: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат по сделката за Челси, Абрамович и правителството са постигнали споразумение
Обрат по сделката за Челси, Абрамович и правителството са постигнали споразумение
Политическите реакции след обявяването на мерките срещу инфлацията
Политическите реакции след обявяването на мерките срещу инфлацията