НОВИНИ

Бизнесът иска по-висок акциз на цигарите, министерството - против

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:53, 29.10.2020
Чете се за: 01:44 мин.
Бизнес
тютюневите компании поискаха вдигане акциза цигарите

Представители на тютюневия бранш поискаха постепенно вдигане на акциза на цигарите у нас от юли следващата година, за да се избегне бъдещо рязко поскъпване на цигарите. Това стана по време на заседание на бюджетната комисия към парламента.

Именно акцизите са и основна част от цените на цигарите. Когато се увеличават акцизите, се вдигат и цените.

"Изказвам се от името на 70% от членовете на цялата индустрията. Притеснение у нас предизвика както промените в данъчните закони, така и актуализираната бюджетна прогноза до 2023 г. Липсва предвидимост за облагането с акцизи. Страната ни отдавна се е отдалечила от европейските тенденции, Европа ще преразглежда минималните нива на акцизите върху тютюневите изделия. Затова предлагаме да има около 3% индексация за следващите три години на акцизите, за да няма рязко поскъпване на цените на цигарите", каза Кирил Георгиев.

От бранша припомниха, че досега България е увеличавала плавно акцизите, по този начин е постигнала минималните нива в Европейския съюз, а в същото време нивата на контрабандата у нас са рекордно ниски.

"Моля да бъде преразгледана бюджетната прогноза, защото и за държавата ще бъде в плюс предложението ни. От една страна ще има предвидимост на бюджетните приходи в страната, отделно ще успеем да запазим разумни нива на акцизите спрямо останалите страни членки", каза Кирил Георгиев.

От Министерството на финансите засега не са съгласни с това предложение.

"Не само България, но и още 11 членки са договорили плавно вдигане на акцизите върху тютюневите изделия. По отношение на минималните нива, беше повдигнат въпросът преди две години. Повишаване на цените на тютюневите изделия би могло да доведе до увеличаване на контрабандата, тъй като съседните страни са с много по-ниски нива на цените на тютюневите изделия", каза Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика".

Петкова напомни, че трябва да се вземе под внимание и икономическото състояние на държавата когато се определят нивата на акцизите. Други страни, които са срещу повишаване на нивата на акцизите, са Естония, Литва и Латвия.

Все още не са определени минимални нива на облагане. По принцип експертно бих препоръчала да не се увеличават цените на тютюневите изделия, предвид, че още преди това България е била против като позиция да се увеличават минималните нива. Надявам се на нов преходен период, каза Людмила Петкова.

"Това, което каза госпожа Петкова, е точно и вярно, действително акцизът трябва да е съобразен с доходите на населението. Това, което се притесняваме, е, че в момента в България е постигната добра ситуация, приходите от акциз са на рекордни нива, защото нелегалните продажби са сведени до минимум. Затова искаме да я запазим", каза Димитър Найденов, Джапан табако.

"Реакцията на колегите е съвсем логична. Винаги съм се чудел - контрабандата на цигари се извършва с тирове, трябва всички да са корумпирани, за да влезе тир. Краде се като за световно. Но това не е наша тема", каза Румен Гечев, БСП.

В момента няма фабрики за производство на цигари в България, които да работят легално. Предстои да бъде проведен дебат и по акциза на бездимните тютюневи изделия, припомниха още от Министерството на финансите.

Днес в бюджетна комисия бяха гласувани на първо четене промени в основните данъчни закони в страната. Те предвиждат увеличаване на данъчния календар и за следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборите в САЩ: Рекордна активност в предварителното гласуване
Изборите в САЩ: Рекордна активност в предварителното гласуване
След атаката в Ница - инциденти в Авиньон и Лион
След атаката в Ница - инциденти в Авиньон и Лион