НОВИНИ

Убедителна победа за крайната десница и Джорджа Мелони на парламентарните избори в Италия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:06, 26.09.2022
5213
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Убедителна победа за крайната десница и лидера ѝ Джорджа Мелони, която е на път да стане първата жена премиер на Италия - резултат без прецедент от Втората световна война насам.

Партията на Мелони "Италиански братя" печели между 22 и 26 процента от гласовете, според проучване на РАИ. Общият резултат на дясноцентристката коалиция, включваща още "Форца Италия" на Силвио Берлускони и "Лига" на Матео Салвини, е около 43%.

Лявоцентристкият блок, начело с Демократическата партия, печели между 25 и 29% от гласовете, а движението "Пет звезди" на бившия премиер Джузепе Конте получава между 13 и 17 на сто. Демократическата партия призна поражението си на изборите.

Избирателната активност е била близо 64% и е най-ниската в историята на Италия.

"Важно е да се знае, че ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички. Ще го направим за всички италианци. Ще имаме за цел да обединим хората, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя", заяви Джорджа Мелони, лидер на "Италиански братя".

"Не можем да не признаем победата на десницата, предвождана от Джорджа Мелони, предвид данните, наблюдавани до момента. Това е тъжна вечер за страната, вярваме, че това не е добро нещо за Италия", допълни Дебора Серачияни, заместник-председател на Демократическата партия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
188 са новите случаи на коронавирус
188 са новите случаи на коронавирус
Значителни валежи в северозападните райони
Значителни валежи в северозападните райони