НОВИНИ

Утре вечер в "Европейци": Как хората с увреждания в Малта могат да шофират сами

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:46, 21.05.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Тази събота в предаването "Европейци" ще ви покажем как в Малта изпълват със съдържание думите "независимост" и "интеграция".

Благодарение на симулатор за шофиране, купен с европейски средства, инвалидната количка вече не е пречка за шофиране, а хората с увреждания придобиват повече увереност преди да излязат на пътя.

Това място се нарича Център за независим живот. Идеята е хората да имат уменията за независим живот. За да могат да правят неща, които ние можем. Например: да отидат до супермаркета, да могат да се изкъпят сами, да имат възможността да отидат на работа или училище или всичко онова, което ние обичаме - да отидат на купон, на ресторант, разказва Кристен Балдекино, директор на Агенцията по социално подпомагане, Малта.

Не можеш, трудно е, почти невъзможно - тези думи започват да изчезват от речника на хората с увреждания в Малта.

Защото те все по-често карат автомобили , въпреки инвалидните колички, помагат им и им показват как това да стане на специални тренажори в Центъра за независим живот.

Симулаторът за шофиране изпитва рефлексите.

Той е наистина важна технология. Защото ни позволява да оценяваме хората с увреждания на пътя без да ги изкарваме на пътя. Така че, ние увеличаваме безопасността, казва още Кристен Балдекино.

Така прагът на дома вече не е преграда за хората с увреждания. Отвън ги чакат възможности и те все по-смело протягат ръка към тях.

Цялата история гледайте утре вечер – 22 май, веднага след новините на БНТ в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръст Синя България поиска отговори от Сираков за Левски
Тръст Синя България поиска отговори от Сираков за Левски
Айфеловата кула отваря за посетители с оптична илюзия
Айфеловата кула отваря за посетители с оптична илюзия