НОВИНИ

Вдигат с 20 лв. цените на клиничните пътеки. Средно 10% увеличение и за личните лекари, извънболничната помощ и стоматолозите

bnt avatar logo
от БНТ
15:04, 14.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Днес беше подписан анекс към Националния рамков договор, с който реализираме политиката на българската държава по отношение на увеличаване на средствата в сектор здравеопазване. Това съобщи на брифинг пред медиите здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Целта е да се осигури финансиране за тестове за пациенти с коронавирусна инфекция.

Увеличават се и цените за личните лекари, специалистите от извън болничната помощ и зъболекарите. Аптеките ще получат по 10% повече за обработка на рецепти за лекарства по НЗОК.

За всички лечебни заведения, които са над 350 у нас, цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени средно с 20 лв., като мярката ще има устойчив характер.

В първичната извънболнична медицинска помощ, която касае над 4400 практики, се предвижда увеличение на всички дейности до 31 декември средно с 10%, или между 1 и 2 лева за дейност. Отново с 10% се повишават цените на първичните и вторичните прегледи, което касае над 6000 практики, допълни министърът.

За денталната помощ също се предвижда увеличение с около 10%, като целта е да се увеличат средномесечните плащания.

Днес финализираме един процес на разговори на анализи, съобщи председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му, ще има изплащане до края на годината по т.нар. неразплатена дейност в рамките на бюджета на НЗОК за 2020 г.

Промените за денталната помощ влизат в сила от 1 септември 2020 г. Те са средно 10% на всички дентални дейности без протезите, съобщи председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Имаме договореност с БЛС, че след анализ на бюджета за деветмесечието ще се реши дали се налага увеличение или преразпределение на допълнителни средства, но това ще бъде само за медицински дейности, обясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя допълни, че на този етап не се налага актуализация на бюджета на НЗОК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10-годишно дете е малтретирано от служител на спортен комплекс в Бургас
10-годишно дете е малтретирано от служител на спортен комплекс в Бургас
Ботас води след първата свободната тренировка преди Гран При на Испания.
Ботас води след първата свободната тренировка преди Гран При на Испания.