НОВИНИ

В Русия за първи път гласуват и електронно на изборите

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:49, 15.03.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

В Русия започнаха президентските избори, които ще продължат 3 дни и почти сигурно ще удължат управлението на президента Владимир Путин с още шест години. Изборни секции има и в окупираните територии на Украйна. Руснаците могат за пръв път да гласуват и онлайн.

11 часови зони и над 112 милиона избиратели. Президентските избори в Русия започнаха в 8 ч., местно време, в Камчатка и Чукотка в Далечния изток и ще завършат в 20 ч. в неделя в руския анклав Калининград. В навечерието на вота настоящият държавен глава Владимир Путин определи участието в изборите като проява на патриотични чувства.

"Необходимо е да потвърдим нашата сплотеност и решимост заедно да продължим напред. Всеки ваш глас е ценен и значим. Затова ви призовавам да гласувате през следващите три дни", каза президентът на Русия Владимир Путин.

На места гласуването приличаше повече на фолклорен фестивал.

За първи път в Русия гласуват и електронно, като според избирателната комисия високата активност е сринала системата за онлайн гласуване.

Избирателни секции са разкрити в анексирания Крим и окупираните Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон в Украйна. Киев определи вота там като незаконен. Точно обратното послание отправиха назначените от Москва ръководители в Донбас:

"За нас това е поредица от събития, които показват устойчивостта на пътя, по който вървим от 2014 г.", заяви Денис Пушилин, назначен от Русия ръководител на Донецка област.

Практиката да се гласува три дни беше въведена през 2020 г. по време на Ковид пандемията, когато Путин предложи и промяна в конституцията, позволяваща му да остане в Кремъл още два мандата.

"Важно е да гласувам за живота на децата и внуците ми и за бъдещето на Русия. Не се очакват изненади за изхода на вота. Допуснатите кандидати са определяни като "символични противници", обясни Людмила, жителка на Москва.

"Накъде върви Русия? Според някои - към повече репресии, тоталитаризъм и диктатура", каза активистът Владимир Овчинников.

Единствената интрига в този вот е дали Путин ще надмине собствения си рекорд от 77% подкрепа през 2018 г. В неделя поддръжници на опозиционера Алексей Навални организират акция "По пладне срещу Путин" с призив за участие в протестен вот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Неделчев се класира на финал на двойки в Испания, Динко Динев отпадна на полуфинал в Турция
Николай Неделчев се класира на финал на двойки в Испания, Динко Динев отпадна на полуфинал в Турция
Спартак Плевен надви Ямбол във втория четвъртфинал за Купата на България по баскетбол
Спартак Плевен надви Ямбол във втория четвъртфинал за Купата на България по баскетбол