НОВИНИ

В село Зайчар затегнаха мерките заради огнище на коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 01.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Нарастват заразените от коронавирус в руенското село Зайчар. Преди дни 25 шивачки от цех в Айтос дадоха положителен резултат за COVID-19. В селото са взети строги противоепидемични мерки.

Три са новите случаи на заразата в село Зайчар. Всички те са от семействата на заразените преди дни шивачки в цеха в Айтос. За да се ограничи разпространението на коронавируса в селото са взети стриктни мерки, със заповед на здравната инспекция в Бургас снощи.

Мустафа Ходжа, кмет на с. Зайчар: "Задължително на обществени места в селото се носят маски. Второ - всички заведения за обществено хранене - кафенета, кръчми и т.н., в закрити помещения, е забранено да се обслужват граждани".

Заведения могат да се посещават, само ако имат изнесени маси на открито, които обаче се дезинфекцират редовно. Единственото медицинско лице в селото е фелдшерът, който е на разположение на хората денонощно.

Хюсеин Узун, фелдшер в с. Зайчар: "Хората са притеснени. Долу-горе да не каже леко са в паника. Всички се притесняват. Това изследване трябва да бъде безплатно, за да можем да изпращаме хората навреме на изследване и контактите".

След установен случай на заразен сред персонала на детската градина в селото са тествани всички възпитатели и служители, като пробите им са отрицателни. Под карантина в селото са над 100 души.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсват места в общежитията в Пловдив заради спешен ремонт на две от сградите
Липсват места в общежитията в Пловдив заради спешен ремонт на две от сградите
Отново масови проверки за носенето на маски в градския транспорт в София
Отново масови проверки за носенето на маски в градския транспорт в София