НОВИНИ

Валдис Домбровскис специално за "Бизнес.БГ": Предстоят по-ниски лихви по кредитите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:50, 15.07.2020
Чете се за: 03:02 мин.
По света

Колко време ще престоим в чакалнята на евозоната, докато се подготвим да въведем еврото и станем пълноправен член на еврозоната? Имаме ли институционално и експертно подготвените хора, които да управляват свободно валутата ни?
Извън това - най-големите страхове на хората остават, че приближаването до еврото ще повиши цените, но пък може и да понижи лихвите по кредитите.
Така или иначе сега в предверието на валутния механизъм промените няма да ги усетим. Левът остава обвързан с еврото на същото ниво, но пък контролът върху банките ще се засили.

Какво ни предстои от тук нататък, в специално интервю за "Бизнес.БГ" зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис заяви, че ни предстоят по-ниски лихви по кредитите и по-стабилна икономика.

ВЪПРОС: Господин Домбровсис, какво означава на практика приемането на България в ERM2?

Преди всичко бих искал да поздравя България за това положително решение за присъединяване към Механизма на обменните курсове. На практика това e важна стъпка към приемане на еврото. Стабилността на обменния курс спрямо еврото е един от четирите Маастрихтски критерия и той се изразява именно в участието в механизма ERM 2. Така че България направи стъпка към еврото.

ВЪПРОС: С какво ще се промени работата на големите банки в България, след като вече сме част и от банковия съюз и реалистично ли ли е да очакваме по-ниски лихви от октомври?

Настина придвижването към еврозоната означава също и участие в банковия съюз и затова България започна тясно сътрудничество с Европейската централна банка. На практика това означава, че Европейската централна банка ще наблюдава системно от 1 октомври българските банки. Смятам, че това ще гарантира допълнителна финансова стабилност за страната. Приемането ви в ERM 2 ще се отрази положително на българската икономика по отношение на по-ниски лихви, по малко разходи по обмяната на валутата и по-голяма интеграцията на България в единния европейски пазар. Но приемането на България и Хърватия е и добра новина за самата еврозона, защото еврото е създадено, за да бъде парична единица в целия Европейския съюз, така че колкото повече страни се присъединяват към еврозоната, толкова по-силна става тя и ролята на еврото в глобален план се увеличава. Това носи ползи за единния пазар, така че евентуалното присъединяване на България към еврозоната е от взаимен интерес - за вашата страна, но и за самата еврозона.

ВЪПРОС: Приемането в ERM 2 е само първата стъпка. Кога реално България може да приеме еврото?

България поема нови ангажименти, при които всъщност се гледа дали има последователност по линия на реформите, които страната вече е изпълнила в контекста на присъединяването към ЕRM2. Те се отнасят до финансовия сектор, включително мерки срещу изпирането на пари, създаването на рамка за платежоспособността и управлението на държавните предприятия и други мерки.

ВЪПРОС: Какви са най-големите предизвикателства и с какви проблеми България може да се сблъска по време на този транзитен период по пътя към еврото?

ERM 2 няма да промени съществено начина, по който се движи икономиката ви, защото левът вече е фиксиран към еврото. От тази гледна точка не се променят много неща. Но сега вече, ако България изпълни критериите от Маастрих има реални перспективи да се присъедини към еврозоната.

ВЪПРОС: Трудно ли взехте решението България да се присъедини към обменния механизъм?

Работихме в много тяхно сътрудничество с българските власти, за да изпълни страната ви поетите ангажименти. Ролята на Европейската комисия беше да оценява напредъка. Ние трябваше да гарантираме, че ангажиментите се изпълняват успешно, а решението беше на Европейската централна банка и държавите, които участват в Механизма на обменните курсове.

ВЪПРОС: България в момента се намира в сложна политическа обстановка с протести и искания за оставка на правителството и главния прокурор. Може ли политическата нестабилност да доведе до финансова нестабилност?

Не виждаме директна връзка между напрегнатата политическа ситуация в момента в България и икономиката. Страната ви гарантира финансовата стабилност. Ако погледнете фискалните политики де факто в момента България е единствената страна-членка на ЕС, която не нарушава критериите за бюджетен дефицит. Присъединяването към ERM2 и банковия съюз също ще засили финансовата стабилност.

ВЪПРОС: Каква е ролята на върховенството на закона в процеса на приемане на еврото? Могат ли евентуални проблеми, свързани със спазването на принципите на правотата държава да забавят приемането на еврото?

Това беше отразено в становището на страните от Валутния механизъм, които оценяват България. От страна на Европейската комисия ние ще продължаваме да наблюдаваме тези въпроси чрез новия механизъм за върховенството на закона, който ще важи за всички европейски държави".

ВЪПРОС: А Механизмът за сътрудничество и проверка? Той все още ли е в сила?

През октомври 2019 Европейската комисия прие, че България е изпълнила първоначално поетите ангажименти към предверието на еврозоната. Така че от сега нататък, както казах, ще се занимаваме с проблемите, свързани с правовата държава чрез новия механизъм, който ще засяга всички нас.

ВЪПРОС: Оптимист ли сте за бързо постигане на споразумение между държавите от ЕС за многогодишния бюджет и за фонда за възстановяване?

"Европейският съюз и всички ние сме изправени пред безпрецедентна криза, всички държави-членки са в рецесия. Сблъскваме се наистина с дълбока рецесия. Ситуацията изисква координиран европейски подход. Споразумението за следващата Многогодишна финансова рамка и фонда за възстановяване - "Следваща генерация Европейски съюз" ще гарантират този подход. Изключително важно е да постигнем споразумение. Всички европейски държави признават, че трябва да сме амбициозни в отговора срещу кризата. Разбира се, ще има много сложни и тежки преговори, но се надявам, че накрая ще има положителен резултат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Георги Близнашки: Крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум
Проф. Георги Близнашки: Крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум
Отпада изискването за 14-дневна карантина за пристигащите от Великобритания
Отпада изискването за 14-дневна карантина за пристигащите от Великобритания