НОВИНИ

Валери Симеонов: Само обединени – българите извоюват победи

валери симеонов обединени ndash българите извоюват победи
bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 07.09.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

"Добричката епопея е добруджанската Шипка" - това заяви в Добрич зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов. Той участва в честванията по повод 104 години от сраженията за освобождението на Южна Добруджа през 1916 година. Кръвопролитните тридневни боеве, в които България дава над 1000 жертви, са придобили публичност като Добричка епопея.

"Обединени българите са непобедими. Това послание е изключително важно и днес, в тия дни на разединение, на противопоставяне и на омраза. Но ние имаме великите страници от своята история само когато сме били обединени", заяви Валери Симеонов.

„В Добрич идвам винаги с чувство на признателност и преклонение, синовно преклонение, бих казал. Дядо ми се е сражавал тук. В момента разравям историята на другия ми прадядо, който, се оказва, че май също е бил тук при тези сражения, макар че през 1917 година е убит при Битоля. Той е бил в състава на Четвърти опълченски полк, който също, доколкото знам, е имал участие в Добруджанската епопея", каза Симеонов и сподели, че се чувства горд за тази велика победа на българското оръжие.

Той определи сраженията през 1916 година като Добруджанската Шипка или Втората Шипка.

„Днес е време разделно. Имало е и по-тежки времена, но мисля, че този етап ще отмине. За съжаление, не с положителна оценка в исторически аспект ще бъде този период на стихийни протести и немотивирани искания. Този период по-скоро няма да доведе до нищо", коментира ситуацията в страната днес Валери Симеонов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция: За 6 дни има 16 загинали при 141 катастрофи
Пътна полиция: За 6 дни има 16 загинали при 141 катастрофи
Красен Кралев: Не подценявайте жестокостта на коронавируса
Красен Кралев: Не подценявайте жестокостта на коронавируса