НОВИНИ

Външните министри от ЕС подкрепиха санкции срещу близки до режима на Лукашенко

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:37, 28.08.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Снимка: Архив/ БГНЕС

Външните министри на страните на ЕС подкрепиха налагането на санкции срещу лица в Беларус, които са отговорни за изборните фалшификации и репресиите срещу протестиращите в страната. През следващите дни ще се уточнява окончателния списъка с близките до режима на Александър
Лукашенко, които ще бъдат включени в списъка със санкции от ЕС.

Първоначално се смяташе, че ЕС ще наложи санкции на около 20-тина души близки до Лукашенко. Жозеп Борел съобщи днес, че броят все още се уточнява, а външните министрите са настояли санкциите да влязат в сила възможно най-бързо.

Жозеп Борел - върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността: "Санкциите ще бъдат насочени към политици на високо ниво. През следващите дни работна група към Съвета ще уточни окончателния списък с лицата, за да могат санкциите да влязат в сила колкото се може по-скоро".

Външните министри обсъдиха и проучванията на Турция в Средиземно море, заради които страната е в конфликт с Гърция и Кипър. Брюксел заплаши Анкара с допълнителни санкции, ако няма напредък в диалога.

Първите дипломати на Европа изразиха дълбока загриженост от предварителните резултати от изследванията на Алексей Навални в болницата "Шарите" в Берлин, които показват следи от отравяне на руския опозиционен лидер.

Според тях руските власти трябва да проведат незабавно, независимо и обективно разследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Зелени Балкани" трябва да напуснат посетителския център на Поморийското езеро
"Зелени Балкани" трябва да напуснат посетителския център на Поморийското езеро
Маските в Париж вече са задължителни
Маските в Париж вече са задължителни