НОВИНИ

Великобритания налага 14-дневна карантина за пристигащи от Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:50, 14.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Великобритания налага 14-дневна карантина за пристигащи от шест държави, сред които Франция. Мярката цели ограничаване разпространението на COVID-19. Париж изрази съжаление за решението на Лондон.

Британското правителство се опасява от втора вълна от COVID-19 на фона на растящия брой случаи отвъд Ламанша. Към списъка на подлежащи на задължителна карантина са включени и гражданите на Франция, Нидерландия, Малта и Монако, както и две задморски територии. Мярката влиза в сила в събота.

Грант Шапс, министър на транспорта на Великобритания: Това означава, че след 4 ч. сутринта в събота хората, които се връщат в Обединеното кралство, ще трябва да се изолират за 14 дни и това е изискване по закон. Всички трябва да се съобразяват, за да се защити невероятно тежката работа, свършена във Великобритания за намаляване броя на заразените.

Очаква се новите мерки да нанесат пореден удар на туристическата индустрия и да провокират масово завръщане на Острова на около половин милион британски туристи, намиращи се понастоящем във Франция.

Париж не скри съжалението си от решението на Лондон и обяви, че ще въведе реципрочна мярка. Франция е втората най-любима дестинация за британците след Испания, която по-рано беше изключена от списъка с безопасни страни.

Великобритания е сред най-засегнатите в Европа от COVID-19. В Англия от неделя отварят казина и боулинг зали, също и театрите и залите за спектакли при спазването на социалната дистанция.

Същевременно Лондон удвои на 3200 паунда глобата за хората, които нееднократно отказват да носят маска. Санкции се предвиждат и за организаторите на партита и други незаконни събирания на повече от 30 души. Глобата за тях може да достигне до 10 000 паунда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещо време и днес
Горещо време и днес
Поредна нощ на протести в Беларус
Поредна нощ на протести в Беларус