НОВИНИ

Висшият адвокатски съвет критикува предложения от ГЕРБ проект за нова конституция

висшият адвокатски съвет излезе позиция относно проекта нова конституция
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 25.08.2020
Чете се за: 02:39 мин.

Висшият адвокатски съвет в своя позиция критикува предложения от ГЕРБ проект за нова конституция. Позицията е подписана от председателя на Съвета Ралица Негенцова.

От съвета подчертават, че става въпрос за документ, който не е окончателен, но изразяват безпокойството си, че предложението на управляващите отстъпва от основни принципи на конституционното право и съдържа немотивирани предложения за промени, които отстъпват от демократични постижения на конституционализма у нас.

От Висшия адвокатски съвет призовават за широк обществен дебат за това дали и какви промени в Конституцията са необходими. С позицията може да се запознаете на сайта ни.

Публикуваме целия текст:

Конституцията е основен закон и засяга пряко правата на всички български граждани.

Публично обявеният проект за нова конституция не е внесен като предложение по реда на чл. 159, ал. 1 от Конституцията, а представлява покана към останалите парламентарно представени партии в 44-ото Народно събрание. Независимо от този ранен етап на процедурата, проектът дава основните насоки за желаните промени в основния закон на страната от най-голямата парламентарно представена партия в действащото Народно събрание.

Висшият адвокатски съвет, воден от своята конституционна роля да отстоява и защитава правата и законните интереси на българските граждани и след като се запозна с публично обявения от парламентарната група на политическа партия ГЕРБ проект на нова конституция, намира за наложително да изрази следната позиция:

Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципни на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци. Това отстъпление от достиженията на конституционализма у нас Висшият адвокатски съвет счита за изключително тревожно.

Внесеният проект съдържа твърде спорни предложения, свързани с мястото и ролята на основните права в бъдещ нов конституционен модел, със спазване на принципа на разделение на властите, с правото на законодателна инициатива, с механизмите, които се очаква да усъвършенстват дейността на съдебната власт, с реда и начина, по който индивидуалната конституционна жалба ще бъде въведена у нас, и най-вече с предлагания механизъм за изменение и допълнение на новата конституция и на основни положения в нея, свързани с нейната конституционна идентичност.

Същевременно проектът за нова конституция не засяга други важни въпроси, широко обсъждани в правната и академична общност и в обществото като цяло, свързани с действието на решенията на Конституционния съд, с изричното конституционно закрепване на правото на справедлив съдебен процес, както и съобразяването на конституционните разпоредби с практиката на Европейския съд за защита правата на човека по ключови дела, по които България е осъждана, което от дълго време се очаква да бъдат предмет на конституционна промяна.

Висшият адвокатски съвет призовава всички български депутати, независимо от тяхната принадлежност към една или друга политическа партия, преди да изразят политическа воля за евентуални бъдещи промени в Конституцията или за приемане на нова конституция, да подходят разумно, отговорно и достойно – да извършат задълбочен експертен анализ на предлагания проект, като осигурят провеждането на широк обществен и професионален дебат, с участието на академичната общност, Адвокатурата, Омбудсмана, представители на синдикатите и работодателите, на институциите и на гражданското общество. Експертен и обществен дебат следва да съпътства цялата нормотворческа дейност, но когато се предлага проект за нова Конституция, която ще засегне по фундаментален начин всички граждани – такъв дебат е задължителен.

В рамките на този дебат следва най-вече да се отговори дали изобщо са необходими промени в Конституцията, дали предложените промени не са от компетентността на обикновено Народно събрание да променя действащата Конституция и дори да се окаже необходимо да бъде свикано Велико народно събрание – да има ясен обществен консенсус дали неговият мандат да обхваща създаването на изцяло нова конституция или да е само за промени в конкретни разпоредби на сегашната.

Общественият и професионален дебат не може да замести волята, експертизата и автономията както на действащото Народно събрание, така и на едно бъдещо Велико народно събрание, но в интерес на цялото общество е дискусията да бъде прозрачна и открита, да съпътства целия процес по изготвяне на концептуалните предложения и конкретните текстове, за да може промените в основния закон да бъдат резултат от действителен обществен консенсус.

Висшият адвокатски съвет заявява, че внимателно ще следи всички предложения за промени в Конституцията и ще продължава да работи за защита на правата и законните интереси на гражданите и да отстоява принципите на правовата държава.

Обществото извървя твърде дълъг път в демократичното си развитие, насочено към постигане върховенство на правото и укрепване на конституционните ценности. Всяко отстъпление от постигнатото е немислимо, защото би отдалечило Република България от общността на европейски държави, а евентуалните промени в Конституцията могат да бъдат подкрепени само ако отстраняват констатираните недостатъци в уредбата и приближат българския конституционен модел към най-добрите европейски образци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи случаи на повторно заразяване с Covid-19
Първи случаи на повторно заразяване с Covid-19
82-годишен стреля с газов пистолет по полицаи в Хисаря
82-годишен стреля с газов пистолет по полицаи в Хисаря